رمز تداوم جوانی
همه ما ناگزیر از پیمودن مسیر زندگی هستیم. پرسش، این است که: چگونه میتوان با وجود سالخوردگی، سالم و شاداب و برنادل و بانشاط بود؟ پاسخ احادیث، چنین است که اگر نور ایمان در دل آدمی افروخته بماند۱ و عقل وی از جوانی شکوفا گردد،۲ میتوان همچون اصحاب کهف سالمند بود؛ ولی جوان خوانده شد. در حدیثی، امام صادق علیه السلام در جواب شخصى به نام سلیمان بن جعفر كه پرسید: «فَتى» نزد شما كیست؟
امام علیه السلام فرمود:
۰.أما عَلِمتَ أنَّ أصحابَ الكَهفِ كانوا كُلُّهُم كُهولاً فَسَّماهُمُ اللّهُ فِتیَةً بِإِیمانهِمِ؟! یا سُلَیمانُ! مَن آمَنَ بِاللهِ وَ اتَّقى فَهُوَ الفَتى.۳
مگر نمىدانى كه اصحاب كهف، همگی میانسال بودند؛ امّا خداوند به سبب ایمانشان، آنان را جوان نامید؟ اى سلیمان! هر كه به خدا ایمان آورد و تقوا بورزد، جوان است.
در دوران پیرى، به رغم کاستی قواى جسمانى، به قوّت اندیشه و شادابى جان انسانهاى شایسته، افزوده مىشود. نمونه بارز این گونه سالمندان در عصر حاضر، امام خمینى قدس سره است كه در آغاز سالمندی، انقلاب عمیق خود را آغاز کرد و با پایداری در یک مبارزه طولانی به مدّت ربع قرن، بسیاری از جوانان ایران و سپس جهان اسلام را جذب خود نمود.
1.. على علیه السلام در تبیین اوصاف شخص باایمان مىفرماید: «تَراهُ بَعیدا كَسَلُهُ دائِما نَشاطُه؛ مومن را دور از کسالت و همواره با نشاط میبینی» (الکافی: ج ۲ ص ۲۳۰ ح ۱).
2.. «إذا شابَ العاقِلُ شَبَّ عَقلُهُ؛ خردمند، چون پیر شود، عقلش جوان مىگردد» (غرر الحكم: ج ۳ ص ۱۹۲ح ۴۱۶۹).
3.. تفسیر العیّاشی: ج ۲ ص ۳۲۳ ح ۱۱ و نیز، ر. ک: الکافی: ج ۸ ص ۳۹۵ ح ۵۹۵.