نخست آن که همه افراد به روزگار سالمندی نمیرسند و دوم آن که نظام حاکم بر مراحل زندگی انسان از آغاز پیدایش تا پایان زندگی دنیوی، زمینهساز تعقل و اندیشه انسان و شناخت مبدأ و معاد است. انسان میتواند با تأمل و دقت دریابد که آفریدگار هستی، انسان و جهان را بیهوده نیافریده۱ و مرگ پایان زندگی نیست، بلکه آغاز زندگی همیشگی انسان در جهانی دیگر است. از این رو سالمندان نباید سالمندی را دوران پایانی زندگی خود بدانند بلکه باید خود را برای زندگی بهتری آماده کنند که قابل مقایسه با زندگی دنیا نیست.
ویژگیهای مراحل زندگی
خداوند سبحان در تبیین مهمترین ویژگیهای مراحل زندگی انسان از نظر توانمندی میفرماید:
(ٱللَّهُ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَ شَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَ هُوَ ٱلْعَلِيمُ ٱلْقَدِيرُ.۲
خدا همان كسی است كه شما را آفرید در حالی كه ضعیف بودید سپس بعد از ناتوانی، قوّت بخشید و باز بعد از قوّت، ضعف و پیری قرار داد او هر چه بخواهد میآفریند، و دانا و تواناست).
آیه فوق آفرینش انسان را دارای سه دوران تحول میداند که از ناتوانی آغاز میشود، و به مرحله قوت و نیرومندی میرسد، و پس از مدتی در مرحله سوم به ضعف و ناتوانی کشیده میشود.
پیام مهم قرآن
قرآن با تبیین ویژگیهای انسان از نظر توانمندی در مراحل مختلف زندگی سه پیام مهم و اساسی برای پیروان خود دارد.