دارد با تدبیر درست، آنچه از خود بر جای میگذارد، ساماندهی کند. سفارش ائمه علیهم السلام به وصیّت کردن و نگاشت و نگاهداشت وصیّتنامه، برای این است که اموال شخصی هر کس با داراییهای دیگران که در اختیار او هستند، در هم نیامیزد، بدهی و بستانکاری و حق و حقوق هر کس معیّن باشد، حقّی از کسی تباه نگردد و آنچه را یک سالمند در طول سالها تلاش خویش به کف آورده است، با بیتدبیریِ احتمالیِ فرزند و شریک و دوست هدر نرود. در این صورت، میتوان برای دیدار خدا در رستاخیز، آماده شد؛ رستاخیزی که فرجام و سرنوشت قطعی همگان است.
نیکوست به این نکته توجّه داشته باشیم که برخی احادیث، عمر معمولی امّت محمد صلی الله علیه و اله را حدود هفتاد سال دانسته اند و مشاهده سرگذشت افراد نیز نشان میدهد که شمار افراد هشتاد و نود ساله بسیار کمتر از دیگران است. آری، سالمند باید با توجّه کامل به فرجام زندگی، بخشی از زندگی خود را به راز و نیاز با خدا اختصاص دهد و از خویش و کردههای خود، و از پیری و پیامدهایش سخن بگوید و با اعتراف به خطاهایش، آمرزش گناهانش را از خدای مهربان بطلبد. خوشبختانه در برخی دعاها و مناجاتهای نقل شده از اهل بیت علیهم السلام، این همه مد نظر بوده که بخشی از آنها در پایان فصل آمده است.
فصل نهم: ناشایستههای سالمند
سالمندان از کارهایی نیز باید بپرهیزند. شایسته نیست او از فراگیری و آموختن، خجالت بکشد و از آن دست بردارد. نیز برای یک سالمند، ناشایست است که آفریدگار خود را آن گونه که باید نشناسد یا نتواند نماز