۲۹۹.امام باقر علیه السلام: پیرمرد كهنسال و كسى كه عطش دارد، اشكالى برایشان نیست كه در ماه رمضان روزه نگیرند و هر كدام به ازاى هر روز روزه، یک مُد خوراک [به نیازمندان] بدهند و قضا هم ندارند و اگر توان پرداخت نداشته باشند، هیچ چیزى بر آنها نیست.
۳۰۰.تفسیر العیّاشی ـ به نقل از رفاعه، در باره این سخن خدای عزّ و جل: (و بر كسانى كه روزه گرفتن طاقتفرسا باشد، دادن طعام به یک فقیر [به اندازه یک مُد به ازای هر روز] كفّاره است) ـ: امام صادق علیه السلام فرمود: «مقصود، زنی است که برای فرزندش بیمناک است و پیر سالخورده».
۳۰۱.امام صادق علیه السلام ـ در باره این سخن خداوند عزّ و جل: (و بر كسانى كه روزه گرفتن، طاقتفرسا باشد، دادن طعام به یک فقیر، کفّاره است) ـ: كسانى هستند كه از روزه گرفتن ناتوان هستند و به دوران پیرى رسیدهاند و یا عطش دارند و امثال این دو، به ازاى هر روزشان، یک مُد خوراک [به نیازمند] بدهند.
۳۰۲.الکافی ـ به نقل از منصور بن حازم ـ: به امام صادق علیه السلام گفتم: در باره روزهدارى كه كنیز یا زنش را مىبوسد، چه مىگویى ؟ فرمود: «پیرمردى مانند من و تو، اشكال ندارد؛ ولى جوانِ با شهوت جنسى، نه؛ چون او در امان [از خطر جنابت] نیست و بوسه، یكى از دو شهوت است».
۱۰/۳
حجّ سالمند
۳۰۳.امام علی علیه السلام: پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در عرفه وقوف کرد... . دختری از قبیله خثعم از ایشان مسئله شرعی پرسید و گفت:ای پیامبر خدا! پدرم پیرمردی سالخورده است و ناتوان گشته و حجّ واجب بر عهدهاش آمده است. آیا از سوی او حج بگزارم، برایش کفایت میکند؟ فرمود: «از طرف پدرت حج بگزار».