11
حکمت نامه سالمند (و اندرزنامه جوان)

زندگانى‏اش، او را به سوى شوربختى بکشانَد!

این سخن، هشدارى است به همه علاقه‏مندانِ پیشواى متّقیان که مبادا فرصت باقى‌مانده را از دست بدهند و گرفتار افسوس و حسرتِ ماندگار شوند.

بر این اساس، پرداختن به موضوع سالمندی و پیشگیرى از مخاطراتى که آنها را تهدید مى‏کند، اقدامى ضرورى است که باید مورد توجّه جدّى مراکز علمى و پژوهشى قرار گیرد.

پژوهش در باره سالمندان

مسئله سالمندان از گذشته‏هاى دور، مورد توجّه نویسندگان بوده است. البتّه به نظر مى‏رسد تألیفات کهن در موضوع سالمندان، جنبه تاریخى و شرح حال نویسی دارند و در آنها کمتر به مباحث زیستى و روانى آنان پرداخته شده است.

از قدیمى‏ترین نوشته‏ها در باره کسانی که عمر بسیار طولانی داشته‌اند، می‏توان به کتاب المعمّرین من العرب و طرف من أخبارهم و ما قالوا فى منتهى أعمارهم نوشته ابو محمّد سهل بن محمّد سجستانى (م ح ۲۴۸ ق) اشاره کرد.

در عصر حاضر نیز که شمار سالمندان در جهان با سرعت رو به افزایش است و طبق برآورد کارشناسان تا سال ۱۴۲۹ هجرى شمسى، آمار سالمندان ایران به ۲۶ در صد خواهد رسید،۱ پژوهشگران به موضوع «سالمندى» به عنوان یک پدیده مهمّ اجتماعى از زاویه‏هاى گوناگون پرداخته‏اند و صدها کتاب، پایان‏نامه و مقاله در این زمینه نگارش یافته است.

همچنین مجلّات متعدّدى مانند: سالمند، سالمندشناسى، پرستارى

1.. کتاب‏شناسى سالمند: ص ۳.


حکمت نامه سالمند (و اندرزنامه جوان)
10

تو گویى روزگارى خوش‏تر آمدقفس گر
بشکند بلبل ننالدکه زندانش به توفانى سر آمد.۱

از این رو از خداوند سبحان مى‏خواهند که بهترین لحظات عمر آنها را لحظه‏اى قرار دهد که روح آنها از این قفس پرواز مى‏کند، چنان که در دعاى منسوب به ادریس علیه السلام آمده و توصیه شده است که در سحرهاى ماه رمضان خوانده شود:

۰.اللَّهُمَّ اجعَل‏ خَیرَ عُمُری‏ ما وَلِیَ أجَلی.۲

خداوندا! بهترین بخش عمرم را بخشی قرار ده كه نزدیک اَجَلم باشد.

امّا اگر انسان فرصت طلایى سالمندى را نشناسد و براى استفاده صحیح از این دوران برنامه‏ریزى نکند، سالمندى براى او یکى از مراحل پُرمخاطره زندگى از نظر فشارهاى روانى خواهد بود؛ زیرا در این دوران، انسان شاهد رویدادهاى گوناگونى است که مى‏توانند تأثیرات ناخوشایندى در پى داشته باشند و او را دچار مشکلات روحى و روانى سازند، و چه بسا غفلت از بهره‏گیرى از این فرصت، موجب حسرت و ندامتِ ابدى گردد. این، همان خطرى است که امیر مٶمنان علیه السلام در واپسین لحظات زندگى خود، در باره آن هشدار داده است. کلینى رحمه الله نقل کرده است: هنگامى که امام علی علیه السلام در بستر شهادت بود، جمعى به عیادتش آمدند و از ایشان تقاضا کردند وصیّت کند. ایشان در آخرین جملات، ره‏نمودهاى ارزنده‏ای فرمود که از آن جمله است:

۰.فَیَا لَهَا حَسْرَةً عَلَى كُلِّ ذِی غَفْلَةٍ أَنْ یَكُونَ عُمُرُهُ عَلَیْهِ حُجَّةً أَوْ تُؤَدِّیَهُ أَیَّامُهُ إِلَى شِقْوَة!۳

دریغا بر هر غافلى که عمرش بر ضدّ او حجّت باشد، یا دوران

1.. نواى دل: ص ۱۹۵، مجموعۀ اشعار رضا سلطانى شیرازى.

2.. مصباح المتهجد: ص ۶۰۳ ح ۶۹۳.

3.. الكافی: ج ۱ ص ۲۹۹ ح ۶.

  • نام منبع :
    حکمت نامه سالمند (و اندرزنامه جوان)
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری محمدحسین صالح آبادی؛ مترجم: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1411
صفحه از 362
پرینت  ارسال به