را كامل ، دقيق و عالمانه عرضه كرد و بعد به سراغ تصحيح آنها رفت . تصحيح بعضى از كتاب هاى حديثى و رجالى شروع شده است ؛ ولى هنوز خيلى كارهاى انجام نشده هست ؛ مثلاً در مركز تحقيقات دارالحديث ، طرحى به نام «فهرست نگارى نسخ خطّى شيعه» به اجرا درآمده است كه در مرحله اول آن ، تمام نسخه هاى خطّى حديث و علوم حديثى شيعه در ايران ـ كه بالغ بر چهل هزار نسخه است ـ استخراج و شناسايى شده است . پس از ادغام مكررات ، حدود شش هزار عنوان مى ماند كه از اين شش هزار عنوان ، ممكن است حدود چهار صد يا پانصد تا چاپ شده باشد ؛ يعنى حدود پنج هزار نسخه خطّى حديث يا علوم حديث شيعه هست كه هنوز تصحيح نشده است .
از سوى ديگر ، كتب اربعه حديثى شيعه ، هنوز داراى تصحيح منقّحى نيست و كارى جدى مى طلبد . بر اين اساس ، «دارالحديث» طرح تصحيح اصول اربعه حديثى شيعه را آغاز كرده است . هم چنين ضرورت تصحيح آثار رجالى و آثار مربوط به درايه ، همانند ديگر زمينه ها به خوبى احساس مى شود ؛ ولى كارهايى كه در اين زمينه صورت پذيرفته ، بسيار محدود است .
ج . تصحيح اجتهادى ـ انتقادى
در اين مرحله ، بايستى تأثير و تأثرها و ديدگاه هاى موجود در حوزه حديث را نشان داد ؛ مثلاً مى توان ميزان ارتباط درايه شهيد را با منابع اهل سنت يا مقدار نفوذ اصطلاحات اهل سنّت را در آن ، بر اساس منابع كهن و كتاب هاى اصلى شناسايى كرد . تصحيح انتقادى و اجتهادى متون حديثى يا علوم حديث ، ما را در رسيدن به ريشه ها و جريان هاى اصيل و تأثير گذار در حديث و يافتن و شناسايى آنها كمك مى كند .