131
حديث پژوهي

بازسازى مصادر رجالى شيعه ۱

در جايى ديگر از همين مجموعه مقالات ، ۲ از ضرورت بازسازى متون ، سخن به ميان آمد و در حوزه ميراث شيعى به سه عرصه اشاره گرديد : مكتوبات حديثى ائمه عليهم السلام ، اصول اربعمئة و مصادر اوّليه رجال .
در آغاز آن مقاله ، به اجمال گفته شد كه عمده آثار برجاى مانده رجال شيعه ، از قرن پنجم به بعد نگاشته شده اند و از قرن اوّل تا پنجم ، جز نوشته هايى اندك چون رجال البرقي و رجال ابن عقدة (در ضمن رجال الطوسي ) در دست نيست . نيز در آن جا ياد شد كه آيه اللّه خويى ، نوشته هاى رجالى شيعه در اين عصر را بيش از يكصد عنوان دانسته است . ۳
تتبّع و بررسى فهارس (فهرستْ نامه هاى) قدما و متأخّران ، نشان از اين دارد كه اين ادّعا صادق است و تأليفات رجالى شيعه ، بيش از يكصد عنوان است . در اين نوشتار برآنيم تا نخست ، فهرستوار ، اين آثار را به ترتيب زمانى معرّفى كنيم و آن گاه نشان دهيم كدام يك از اين آثار به دوره هاى بعد رسيده و عالمان رجال از آن استفاده كرده اند تا زمينه بازسازى آنها فراهم آيد . از اين رو ، اين نوشتار در دو بخش ارائه مى گردد:

1.اين مقاله ، پيش از اين ، در ميراث حديث شيعه (دفتر هفتم) منتشر شده است .

2.رجوع كنيد به مقاله «بازسازى متون مفقود» در همين كتاب .

3.معجم رجال الحديث ، ج ۱ ، ص ۴۱ ـ ۴۲ .


حديث پژوهي
130

اين ، گزارشى اجمالى از شيوه هاى نقد حديث بود . همانگونه كه گفته شد ، غرض از اين مقال ، اشاره به كليات بود . بدين جهت ، از ورود به جزئيات ، خوددارى گرديد و تنها به ذكر نمونه هايى اكتفا شد . و نيز تأكيد مى شود كه بديع بودن اين «رأى جامع» ، در مفردات نيست ؛ زيرا فى الجمله مورد قبول بوده است ؛ بلكه در تلفيق و تركيب منسجم اين مفردات است .
در پايان ، متذكر مى شود كه مسئله روش تحقيق در اسناد و مدارك يا متدولوژى پژوهش هاى تاريخى ، در غرب ، رونق بسيار دارد . آثار و نوشته هاى بسيار در اين موضوع به رشته تحرير درآمده و نقادى هاى عالمانه اى در اين زمينه صورت گرفته است . مناسب است عالمان و پژوهشگران اسلامى در ارزيابى متون دينى به آن نوشته ها نيز مراجعه كنند تا به كمك روش هاى رايج و موجود ، به سمت نقد قويتر گام بردارند و نيز بتوانند به مقايسه پرداخته و در ارائه شيوه هاى بهتر ، موفق گردند . ۱

1.برخى از اين كتب ، به فارسى نيز در آمده است ، مانند : روش هاى پژوهش در تاريخ ، شارل ساماران ، گروه مترجمان ، آستان قدس رضوى ، ۴ ج . مقدمه اى بر روش تحقيق تاريخى ، ترجمه آوانس آوانسيان ، انتشارات دانشگاه تهران . مقدمه اى بر روش تحقيق علوم انسانى و تاريخى ، ترجمه احمد سخاوندى ، انتشارات كهكشان . تاريخ چيست ،اى . اچ . كار ، حسن كامشاد ، انتشارات خوارزمى . و نيز : تاريخ در ترازو ، عبدالحسين زرين كوب ، ص ۱۳۸ ـ ۱۶۷ ، انتشارات اميركبير .

  • نام منبع :
    حديث پژوهي
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی مهریزی
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1381
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2175
صفحه از 462
پرینت  ارسال به