دو. ديوان هاى مستقل
بجز منابع ياد شده ـ كه نويسندگان آنها اشعارى از امام حسين عليه السلام را در ضمن كتاب ، گرد آورده اند و ظاهرا قصد استقصا و جمع آورى كامل را نداشته اند ـ ، كتاب هايى نيز با عنوان ديوان به اشعار امام حسين عليه السلام اختصاص يافته است كه از آن جمله، به اين موارد مى توان اشاره كرد :
۱ . ديوان الإمام الحسين عليه السلام ، كه دو نسخه در كتاب خانه «بايزيد» استانبول دارد و قدمت نسخه آن به حدود قرن هشتم برمى گردد. اين دو نسخه را نويسنده كتاب أدب الحسين عليه السلام و حماسته ، ديده و اشعار آن را در كتاب خود ، آورده است . تعداد اشعار اين ديوان ، ۱۴۶ بيت است .
گفتنى است همين ديوان در يمن به عنوان ديوان الإمام السّجاد عليه السلام به سال ۱۳۱۷ق ، به چاپ رسيده است.
۲ . القول الحسن في شعر الحسين عليه السلام ، از عبد القادر الناصر .
نسخه اى از اين ديوان در كتاب خانه عارف حكمت در مدينه منوّره به شماره ۲۲۷ دواوين، در سى برگ ، موجود است.
كتابى به همين نام از ابن الحَجّاج (شاعر شيعى) نيز گزارش شده است و احتمال دارد اين دو، متفاوت باشند.
۳ . ديوان الإمام الحسين بن على بن أبى طالب، از محمّدحسين بن محمّدباقر البيرجندى . علاّمه شيخ آقا بزرگ تهرانى در الذريعة ، از اين كتاب ، ياد مى كند.
۴ . ديوان الإمام الحسين عليه السلام ، از محمّد بن عبد الرحيم مارِدينى ، كه در بيروت به سال ۲۰۰۳م ، به چاپ رسيده است. در اين ديوان ، ۵۴ قطعه شعر در ۲۹۳ بيت ، گردآورى شده است.
يادآورى مى شود كه اين ديوان را آقاى اميرهوشنگ دانايى به فارسى برگردانده شده و در سال ۱۳۸۱ش ، توسّط مؤسّسه فرهنگى موعود ، به چاپ رسيده است .