«اوست همان كس كه در ميان مردم درس ناخوانده ، پيامبرى از (جِنس) خودشان برانگيخت تا آياتش را بر ايشان فرو خواند و آنها را پاك سازد و به آنان كتاب و حكمت بياموزد؛ هرچند كه پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند .»
حديث
۱۲۴۴.در تفسير سخن خداى متعال : «بى گمان ابراهيم (خود به تنهايى) امتى مطيع خداوند و پاكدين بود و از مشركان نبود .» ، روايت شده است كه وى آموزگار نيكيها بود .
۱۲۴۵.عبداللّه بن عمرو :پيامبر خدا صلى الله عليه و آله روزى از يكى از حجره هاى خود بيرون آمد و داخل مسجد شد و با دو حلقه روبرو شد : يك حلقه قرآن مى خواندند و خدا را ياد مى كردند و حلقه ديگر به يادگرفتن و ياد دادن سرگرم بودند . پيامبر صلى الله عليه و آلهفرمود : همه اينها در كار خيرند . اينان به تلاوت قرآن مشغول اند و دعا مى كنند . اگر خدا بخواهد به ايشان عطا مى كند و اگر بخواهد باز مى دارد ، و آنان به آموختن وفراگرفتن سرگرم اند ومن آموزگار برانگيخته شدم، پس با آنان نشست.
۱۲۴۶.عبداللّه بن عمرو :پيامبر خدا صلى الله عليه و آله بر دو گروه در مسجدش گذشت و فرمود : هر دو در كار خيرند و يكى بر ديگرى برترى دارد . اما اينان خدا را مى خوانند و به او رغبت مى ورزند ، پس اگر خدا بخواهد بدانان عطا مى كند و اگر بخواهد باز مى دارد؛ ولى اينان فقه و دانش فرا مى گيرند و به نادان مى آموزند ، پس آنان برترند و من آموزگار برانگيخته شدم ، پس در ميان آنان نشست .
۲ / ۲
ويژگى هاى آموزش
الف : زكات دانش
۱۲۴۷.امام على عليه السلام :بذل دانش زكات دانش است .
۱۲۴۸.امام على عليه السلام :زكات دانش نشر آن است .
۱۲۴۹.امام على عليه السلام:زكات دانش بذل آن به مستحقّش و واداشتن نفس در عمل به آن است.