است، محرکی [لذتبخش] از نفس طبیعت مقرر کرده است تا انسان را تحریک کند و به انجامدادن آن (ازدواج و ارتباط زناشویی) بکشاند۱ (مجلسی، ۱۴۰۳: ۳/۷۹). با وجود این، اگرچه فرزندآوری برای رفتارهای جنسی هدفی اصیل محسوب میشود، اغلب انگیزهای که رفتارهای جنسی را به راه میاندازد، عامل لذتجویی است.
عامل لذتجویی شامل هدف برآمده از گرایش افراد در رفتار جنسی است. به طور کلی میتوان گفت این عامل در رفتارهای جنسی همان گرایش فطریِ لذتجویی است. لذتجویی گرایشی است که گستره وسیعی دارد و جلوههای متنوعی پیدا میکند. برخی از جلوهها و مظاهری که این گرایش در سایه آنها بروز میکند عبارتاند از: جمالدوستی، احساسات، عواطف، انفعالات و همچنین غرائز که شامل رفتارهای جنسی میشود (مصباح یزدی، ۱۳۸۸: ۲/۶۳/۴۲). وقتی دیگر عوامل رفتارهای جنسی فراهم باشد، این هدف است که به عنوان عاملی قوی ایجاد انگیزه میکند. از اینرو در معنای شهوت گفته شده است: شهوت، حرکت هیجانی نفس به سوی چیزی است که از آن لذت میبرد و شاد میشود۲ (عسکری، ۱۳۷۰: ۳۰۶).
به هر حال، عامل لذتجویی ممکن است به عنوان نوعی سبک یا ویژگی شخصیت در انتخاب نوع و موقعیت لذتها تأثیر بگذارد. طبق یافته عباسی و بهرامی احسان (۱۳۹۴) سبک لذتبری افراد شامل پنج ویژگی است: ۱. تعالیجویی که به انتخاب لذتهای عالی و پایدار منجر میشود؛ ۲. مهارگری که با توانمندی در تأخیر ارضا برای رسیدن به لذت عالی و پایدار ارتباط دارد؛ ۳. عاقبتاندیشی که عامل سنجش پیامد لذتها است؛ ۴. هدفمندی که باعث میشود لذتجویی با محور توحیدی تحقق یابد؛ ۵. میانهروی. از اینرو، میل و رفتار جنسی نیز به عنوان یکی از امیال و رفتارهای لذتبخش تحت تأثیر عوامل سبک لذتبری قرار میگیرد.