49
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

مهم این اختلال‌ها پریشانی بارز فرد، اختلال در کارکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه‌های مهم زندگی، یا در برخی انواع آن، احساس ناراحتی شدید و پایدار از جنسیت خود است (انجمن روان‌پزشکی آمریکا، ۲۰۰۰). در تعریفی از میل جنسی نابهنجار گفته شده:

نوعی رفتار جنسی که یکی از ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

۱. برای شخص یا اشخاص دیگر، از جمله شریک جنسی (همسر) خطرناک است؛ مانند آزارگری جنسی، آزارخواهی جنسی و بچه‌بازی؛

۲. معطوف به شریک جنسی نیست؛ رفتارهایی مانند استمناء، همجنس‌خواهی، چشم‌چرانی و حیوان‌خواهی از این نظر جزء نابهنجاری‌های جنسی هستند؛

۳. به گونه‌ای نامتناسب با احساس گناه و اضطراب همراه است؛ مانند وسواس‌های فکری‌ جنسی، زنای با محارم، برخی موارد استمناء؛

۴. تحریک اعضای جنسی طبیعی در این رفتارها وجود ندارد؛ مانند یادگارپرستی؛

۵. حالت جبری دارد. وسواس فکری جنسی و برخی موارد استمناء و همجنس‌خواهی ممکن است این ویژگی را داشته باشد (کاپلان و سادوک، ۱۳۷۹: ۲/۳۲۷).

بنابراین، فردی که به یکی از اختلال‌های جنسی مبتلا است، به احتمال قوی از زندگی جنسی خود لذت نمی‌برد و احساس مثبتی ندارد. لازم است این‌گونه افراد برای درمان به مراکز و کلینیک‌های تخصصی مراجعه کنند. در مقابل، بدکاری‌های جنسی‌ای وجود دارد که به طور کلی یا جزئی برای فرد لذت‌بخش است و در آنها، اثری از نشانگان نوعی بیماری روان‌تنی، اختلال در کارکرد فردی و اجتماعی، پریشان‌حالی و اضطراب نیست. این‌گونه بدکاری‌های جنسی «انحراف جنسی»۱ محسوب می‌شوند؛ چراکه به گفته فروید (۱۹۳۹) هدف ارضای میل جنسی در این‌گونه رفتارها، خارج از مسیر فطرت و اصل تولید مثل است (اوحدی، ۱۳۸۳). گذشته از این، رفتار فرد در انحراف جنسی هدفمند است؛ یعنی با غرض و برنامه قبلی انجام می‌شود.

1.. sexual deviation


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
48

مزاحم، در ازدواج اتفاق می‌افتد. به عبارت دیگر، ازدواج برگی از دفتر زندگی است که در آن، همه امکانات برای کامروایی زن و مرد فراهم می‌شود. طبعاً ممکن است تجارب جنسی معیوب و منحرف رفتارهای جنسی همسران را تحت تأثیر منفی خود قرار دهد.

اریکسون۱ (۱۹۶۳) معتقد است میل واقعی به رفتارهای جنسی فقط در دوره جوانی می‌تواند پرورش یابد و با اعتماد متقابل و سهیم‌شدن در ارضای جنسی با فردی محبوب (همسر) مشخص می‌شود. این میل در رابطه صمیمانه‌ای یافت می‌شود که دو نفر به صورت منطقی و آزاد، از یکدیگر اطاعت کنند. عطش جنسی در دوران جوانی بخشی از «عشق پخته»‌ای است که شامل احساس تعهد، همکاری، رقابت و دوستی می‌شود، و زن و مرد را قادر می‌سازد از عهده مراحل بزرگ‌سالی و پیری زندگی برآیند. چنان‌که رفتار جنسی در مرحله بزرگ‌سالی نیز بخشی از «گرایش تولید مثل»۲ محسوب می‌شود و پذیرفتن مسئولیت مراقبت از فرزند و پرورش را هم در بر می‌گیرد (فیست و فیست، ۱۳۸۶). این مطلب نیز شاهد بارزی است بر اینکه میل جنسی همواره در عرصه زندگی بشر ضمن لذت‌جویی اهداف عالی‌تری را دنبال می‌کند.

۴. اختلالات و انحرافات جنسی

میل و رفتار جنسی بسان دیگر کارکردهای روان‌تنیِ انسان ممکن است دچار مشکل شود. بخشی از این مشکلات از آن جهت که در زندگی فردی و اجتماعی نابسامانی ایجاد می‌کنند و جریان عادی و معمولی زندگی را بر هم می‌زنند بیماری‌اند و «اختلال جنسی»۳ محسوب می‌شوند (اوحدی، ۱۳۸۳). مجموعه اختلال‌های جنسی در سه دسته کژکاری‌های جنسی،۴ نابهنجاری‌های جنسی۵ و اختلال‌های هویت جنسی۶ قرار دارند. از ویژگی‌های

1.. Erikson, E.

2.. procreativity

3.. sexual disorser

4.. sexual dysfunction

5.. paraphilias

6.. gender identity disorders

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31711
صفحه از 298
پرینت  ارسال به