یکی از دو جنبه قوه باعثه است که خود قوه فاعله را برای حرکت عضلات بدن تحریک میکند.۱ قوه فاعله نیز میتواند عضلات را با کشیدن و رهاکردن به حرکت وا دارد (بنیجمالی و احدی، ۱۳۸۰: ۷۴). قوه فاعله همان نیرویی است که در بافتهای مختلف بدن از جمله عصبها، هورمونها و ماهیچهها تولید میشود و زمینه حرکت را فراهم میکند.
از دیدگاهی روانشناختی، میل جنسی سازوکاری انگیزشی دارد. به این معنی که مجموع حرکتها و افعال قابل مشاهده و غیر قابل مشاهده در فعالیت جنسی (شامل حرکت شهوت، پیداکردن اشتها و حرکت بافتهای بدن) در پدیدهای به نام انگیزش۲ تبیین میشود۳ (خداپناهی، ۱۳۷۹: ۱۲). برخی روانشناسان معتقدند انگیزش جنسی از طریق تحریکات درونارگانیزمی یا کشش درونی بروز میکند. در مقابل، برخی دیگر معتقدند میل جنسی را نمیتوان بر اساس پدیدههایی از قبیل نیاز بدنی و برهمخوردن تعادل حیاتی تبیین کرد. زیرا میل جنسی انگیزهای اجتماعی است؛ یعنی معمولاً معطوفِ فرد یا موضوعی بیرون از فرد است؛ در حالی که انگیزشهای تشنگی و گرسنگی فقط به خود فرد مربوط میشود (اتکینسون و همکاران،۴ ۱۳۸۵: ۳۷۷).
1.. دو قوه باعثه (شوقیه) و فاعله از قوای نفساند که در مجموع قوه محرکه را تشکیل میدهند. وقتی در ذهن انسان حالت مطلوب یا حالت انزجار ایجاد میشود قوه باعثه برای حرکت عضلات قوه فاعله را تحریک میکند. قوه باعثه خودش دو شعبه دارد: شهوت و غضب. قوه باعثه، اگر قوه فاعله را برای حرکت جذبی به سوی چیزهای مطلوب تحریک کند شهوت، و اگر آن را برای حرکت اجتنابی از چیزهای نامطلوب تحریک کند، غضب نامیده میشود (محقق سبزواری، ۱۳۷۹: ۵/۷۴).
2.. motivation
3.. انگیزش مجموع متغیرهای پیچیده ارگانیزمی و محیطی است که کنش آنها به فعالیت عمومی و جهتدار احساس و رفتار منجر میشود (خداپناهی، ۱۳۷۹: ۱۲).
4.. Atkinson, R. L.