دست میدهی. دستهایت را مشت کردهای. آیا احساس نمیکنی که داری عصبی میشوی؟». هرچه ما بیشتر به فرزندمان کمک کنیم تا علائم اولیه بیتابی را در خودش بشناسد (معمولاً هنگامی که نخستین علائم تنش و اضطراب را بروز میدهد)، بهتر خواهد توانست خونسردی خودش را حفظ کند و یاد بگیرد که رفتارش را تنظیم کند. عصبانیت، خشم و بیتابی بهسرعت شدید میشود و اگر کودک صبر کند تا مغلوب آن شود و بعد بخواهد عصبانیتش را مهار کند، خیلی دیر است.
ج. استفاده از گفتوگوی درونی برای حفظ تعادل: متخصصان میگویند روش دیگر برای آموزش تابآوری و حفظ خونسردی این است که یاد بگیریم در موقعیتهای تنشزا، جملههایی ساده و مثبت به خودمان بگوییم. تعدادی از جملههایی که میتوان به کودکان یاد داد عبارتاند از: «صبر کن و آرام باش»، «خودت را مهار کن»، «نفس عمیق بکش»، و بگو «از پسِ این وضعیت برمیآیم». تعدادی از این عبارتها را برای فرزندتان مطرح کنید و از او بخواهید یکی از آنها را که بیانکردنش برای او راحتتر است، انتخاب کند. به او کمک کنید در روز، چند دفعه آن را تکرار کند. تکرار اختیاری این جملات مثبت مقابلهای است با جملاتی که غیرارادی به هنگام بیتابی در ذهن ما خطور میکند. حتی میتوانیم برای کمک به او در یادآوری عبارتی که انتخاب کرده، در قسمتهای مختلف خانه، آن عبارت نوشتهشده را به دیوار نصب کنیم. هرچه این عبارت بیشتر تمرین شود، احتمال اینکه در موقعیتهای دشوار این عبارت به کار برده شود، بیشتر میشود.
د. تغییر موقعیت و مشغولشدن به کاری آرامشبخش: در این مرحله واردشدن به حالتی یا به کاری دیگر در مکان و موقعیت متفاوت میتواند به عنوان مُسکّن عمل کند و تحمل موقعیتهای سخت را ممکن سازد. مثلاً میتوان کاری بدنی انجام داد یا قدم زد. درباره کودکان میتوانیم آنها را وارد یک بازی شاد و پرانرژی کنیم. یکی از روشهای مؤثر در تغییر حال و هوا، پرداختن به برخی روشهای تنشزدایی مانند کنترل ذهنی به همراه تنفس عمیق است.۱