203
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

می‌شود زوج‌های جوان نتوانند در زمان مناسب ازدواج کنند. زیرا خود آنها و چه‌بسا والدینشان ناگزیرند مدتی طولانی را صرف کار و تلاش کنند تا بتوانند از عهده این مخارج برآیند. در حالی که منابع اسلامی پر است از توصیه‌هایی درباره تسهیل ازدواج (نک.: محمدی ری‌شهری، ۱۳۸۷: ۵۹؛ ۶۴؛ ۱۰۶؛ ۱۴۸؛ ۱۵۴).

۳ ـ ۱ ـ ۲. مشکلات اقتصادی

در بسیاری از جوامع، پذیرش نقش شوهری بدین معنا است که شوهر متعهد می‌شود هزینه‌های خانواده تازه‌تأسیس را تأمین کند. روشن است که تأمین این هزینه‌ها فقط در صورتی امکان‌پذیر است که افراد به داشتن شغلی با درآمدی کافی دلخوش باشند. در غیر این صورت، ممکن است افراد ترجیح دهند تا زمانی که شغلی مناسب به دست نیاورده‌اند، ازدواج نکنند. درباره زنان، برخی مدعی شده‌اند که اشتغال جایگزین دیگری را برای ازدواج فراروی آنها قرار می‌دهد و زنان به این دلیل که مزایای اقتصادی اشتغال، امنیت و رضایت شخصی بیشتری در مقایسه با ازدواج برای آنان فراهم می‌آورد، به اهداف شغلی اولویت بیشتری داده‌اند. در نتیجه ازدواج را به تأخیر می‌اندازند (بستان، ۱۳۸۳).

افزایش سن ازدواج برای گروه زنان شاغل، علاوه بر مشکلات مرتبط با افزایش سن ازدواج، تعادل سن ازدواج را در جمعیت کشور بر هم می‌زند. نتایج اندازه‌گیری مضیقه۱ ازدواج در ایران نشان می‌دهد که در سال ۱۳۸۵ مضیقه ازدواج برای دختران بوده است اما در سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ مضیقه ازدواج برای پسران خواهد بود و شدت آن نیز از مضیقه ازدواج دختران در سال ۱۳۸۵ بیشتر است. این بدان معنا است که تعادل لازم در تعداد مردان یا زنان در سن ازدواج مناسب برای مردان وجود ندارد (کاظمی‌پور و احمدی، ۱۳۹۰).

۳ ـ ۱ ـ ۳. تحصیلات

جوانانی که از امکانات مالی خوبی برخوردار نیستند نمی‌توانند همراه با تحصیل، هزینه

1.. مضیقه ازدواج برای توصیف و توضیح تأثیر فقدان توازن بین مردان و زنانی که در سن ازدواج قرار دارند به کار رفته است. در تعریفی ساده، مضیقه‌ ازدواج را می‌توان فقدان تعادل در تعداد مردان یا زنان در سن ازدواج تعریف کرد (نامتقارن‌بودن دسترسی به همسران بالقوه) (کاظمی‌پور و احمدی، ۱۳۹۰).


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
202

جنسی را بیشتر کرده است. این مسئله تقریباً در بسیاری از جوامع گریبانگیر مردم است. شکل ۷/۱ نشان می‌دهد که چگونه در امریکا، افزایش سن ازدواج در طول ۱۵۰ سال، منطقه خطر انحرافات جنسی را توسعه داده است.

M۹۹۶۳_T۱_File_۱۳۶۳۲۲۵۶

طبق همین نمودار، منطقه خویشتنداری جنسی مشخص است و بر منطقه خطر انحراف جنسی منطبق می‌شود. بنابراین، به هر دلیل و به هر میزان که این منطقه توسعه یابد، کار خویشتنداری جنسی سخت‌تر و بیشتر خواهد بود. بر این اساس، افزایش هزینه ازدواج، سخت‌شدن و به تأخیر افتادنش عاملی برای افزایش خطر در منطقه خویشتنداری فرض می‌شود.

۳ ـ ۱ ـ ۱. تشریفات سخت ازدواج

ارزش‌ها، آداب و رسوم پذیرفته‌شده در جامعه، مجموعه‌ای از بایسته‌های ازدواج، از جمله سن مناسب آن، را تعیین می‌کنند. آداب و رسوم و تشریفات دست و پاگیری که گاه در میان مردم رواج دارد، از جمله موانع ازدواج آسان و مناسب به حساب می‌آید. برای مثال در جامعه‌ای مانند ایران، مهریه و شیربهای سنگین، جهیزیه‌های کمرشکن، مراسم عروسی پرهزینه، توقعات فراوان از داماد درباره شغل، خانه، ماشین و مانند اینها معمولاً موجب

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31620
صفحه از 298
پرینت  ارسال به