101
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

می‌شوند. این اصول، راهبردها و روش‌های مدیریت روابط جنسی را تعیین می‌کنند. باید به مجموع این اصول توجه کرد تا اهداف سلامت رفتار جنسی تحقق پیدا کند. همچنان که این مبانی و اصول از منابع اسلامی قابل استخراج‌اند، تجربه نیز دقت و ظرافت مبانی و اصول استخراج‌شده از منابع اسلامی را به چشم خود می‌بیند. از این‌رو در ذکر «اصول» استخراج‌شده از آموزه‌های اسلامی، شواهدی از علوم تجربی آورده‌ایم.

۲ ـ ۱. ارضای نیاز جنسی

حال که مسیر طبیعی برای تحقق هدف مهم ازدیاد نسل، از سوی خالق، دستگاه جنسی است، چگونه به لوازم آن از قبیل نیاز جنسی و پاسخ‌گویی به تحریک‌های جنسی توجه نشده باشد؟ چگونه نتایج دیگر آن، از جمله لذت برتر جنسی و آرامش تن و روان نزد خالق آن دستگاه مردود باشد؟ از امام صادق علیه السلام روایت شده است که هیچ لذتی برای مردم در دنیا و آخرت بیشتر از لذت جنسی نیست و این معنای سخن خداوند است که «محبت به امور مادی، از زنان و فرزندان و اموال هنگفت از جمله طلا و نقره و اسب‌های ممتاز و چهارپایان و زراعت، در نظر مردم جلوه داده شده است. این سرمایه زندگی مادی است و [البته] سرانجام نیک نزد خدا است» (آل‌عمران: ۱۴). اهل بهشت، از هیچ چیزی به اندازه آمیزش جنسی لذت نمی‌برند؛ نه به اندازه غذا و نه نوشیدنی۱ (کلینی، ۱۴۰۷: ۵/۳۲۱). البته، این لذت برتر، در سطوح مختلف از جمله آرامش تن و روان، تمایل به ازدیاد نسل و آزموده‌شدنْ به‌کلی هدفمند است.

هنگامی که به پیامبر خدا صلی الله علیه و اله خبر رسید که عده‌ای از اصحاب نزدیک ایشان، از همسران خویش و لذت‌های جنسی و مادی حلال کناره‌گیری کرده‌اند و فقط عبادت می‌کنند، ایشان این تصمیم را نکوهش کردند. وقتی به ایشان عرض شد که قصد ما خیر بوده است، پاسخ دادند: «من در پیش‌گرفتن چنین روشی مأمور نیستم»؛ و در ادامه توصیه کردند که در تعادل

1.. «قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام مَا تَلَذَّذَ النَّاسُ‏ فِي الدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ بِلَذَّةٍ أَكْثَرَ لَهُمْ مِنْ لَذَّةِ النِّسَاءِ وَ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ عزّ و جل زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنِينَ‏ إِلَى آخِرِ الْآيَةِ ثُمَّ قَالَ وَ إِنَّ أَهْلَ الْجَنَّةِ مَا يَتَلَذَّذُونَ بِشَيْ‏ءٍ مِنَ الْجَنَّةِ أَشْهَى عِنْدَهُمْ مِنَ النِّكَاحِ لَا طَعَامٍ وَ لَا شَرَابٍ».


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
100

۲. اصول تنظیم رفتار جنسی

زن و مرد به شهوت و جهاز جنسی مجهز شده‌اند تا به تشکیل خانواده و تولید نسل ترغیب شوند و برای اینکه این ابزار خودْ زمینه فساد روابط زنان و مردان را فراهم نکند، عقل و قانون بر آن حاکم شده است (مجلسی، ۱۴۰۳: ۳/۷۹؛ طباطبایی، ۱۴۱۷: ۴/۲۷۰). روا است که دو موضوع را به عنوان «مبنای سلامت رفتار جنسی» بپذیریم: ۱. نیاز جنسی در جهت اهداف مشخص و جزء طبیعت زندگی آدمی است؛ ۲. ماهیت میل جنسی به گونه‌ای است که آمادگی فساد دارد. از دیدگاه روان‌شناسی، میل جنسی همانند تشنگی و گرسنگی، انگیزه نیرومندی به شمار می‌آید اما تحریک آن وابسته به ارتباط است، حال آنکه انگیزه‌های گرسنگی و تشنگی فقط به خود فرد مربوط می‌شود. علاوه بر این، نیاز جنسی ناشی از کمبودی درونی نیست که بقای جاندار در گرو تنظیم یا جبران آن باشد (اتکینسون، ۱۳۸۵). از این‌رو گفته می‌شود نیاز جنسی، جزء نیازهای فیزیولوژیک و در عین حال ثانویه انسان است؛ به این معنا که ارضانشدن صحیح آن باعث مرگ انسان نمی‌شود اما به ایجاد مشکلات بی‌شماری در انسان می‌انجامد که به صورت‌های مختلفی خود را نشان خواهد داد (فقیهی، ۱۳۸۷). این مشکلات گاه به صورت اختلالات ناشی از تفریط در ارضای این نیاز است و گاه به صورت بیماری‌ها و ناهنجاری‌هایی که ناشی از افراط در پرداختن به غریزه جنسی است.

به هر حال، بر اساس این مبانی که حاکی از قانونمندی‌های طبیعی مربوط به زندگی جنسی آدمی است، به اصول تنظیم رفتار جنسی توجه می‌شود. منظور از «اصل» در اینجا قاعده‌ای کلی است که می‌توان آن را به منزله دستورالعملی کلی در نظر گرفت و از آن به عنوان راهنمای عمل استفاده کرد. معمولاً در علوم کاربردی، اصل به صورت قضیه‌ای بیان می‌شود که حاوی «باید» است (باقری، ۱۳۷۹). «اصول» را باید کشف کرد نه اینکه به دنبال تعیین آن باشیم. نمی‌توان با تکیه بر ذهن خود یا حتی رایزنی با دیگران، چیزی را اصل نهاد و آن را ملاک برای برنامه‌های آموزشی و تربیتی شمرد؛ چراکه تابع دیدگاه شخصی و از امور اعتباری نیست (رفیعی، ۱۳۸۱).

«اصول سلامت رفتار جنسی» قواعدی کلی هستند که بر اساس مبانی اشاره‌شده تدوین

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31742
صفحه از 298
پرینت  ارسال به