227
فرهنگ‌نامه اعتکاف

۶ / ۱۱ ـ ۳

مناجات بیمناکان

۳۵۲. امام زین العابدین علیه السّلام: به نام خداوند مهرگستر مهربان. معبود من! آیا چنان می بینی که پس از ایمان آوردنم به تو، عذابم کنى؟ یا پس از محبّتم به تو، از خودت دورم سازى؟ یا با وجود امیدم به رحمت و چشم پوشی‏ات، محرومم نمایی؟ یا با پناه آوردنم به عفوت، به [دوزخم] بسپارى؟ دور است از روی کریمانه‌ات که ناکامم کنى. کاش مى‌دانستم که آیا مادرم مرا برای بدبختی زایید یا برای رنج و مشقّت پرورید! [که برای رنج و مشقّت است] کاش مرا نزاییده و نپرورانده بود! و کاش مى‌دانستم که آیا مرا از اهل سعادت قرار داده‌ای و به مقام قرب و جوار خویش مخصوصم گردانده‌ای تا چشمم به آن روشن شود و دلم بِدان مطمئن گردد!
معبود من! آیا چهره‌هایی را که در برابر عظمتت به سجده افتاده‌اند، سیاه می‏کنى؟ یا زبان‌هایی را که به ستایش مجد و شوکتت گویا شده‌اند، لال می‏کنى؟ یا بر دل‌هایی که دوستی تو را در بر دارند، مُهر می‏زنى؟ یا گوش‌هایی را که به شنیدن ذکرت در ارادت‌ورزی به تو لذّت برده‏اند، کر می‏کنى؟ یا دست‌هایی را که آرزوها آنها را به امید رأفتت به سویت بلند کرده‌اند، در بند می‏نمایی؟ یا پیکرهایی را که در طاعتت کار کرده، تا آن جا که در کوشش برای تو، لاغر گشته‌اند، کیفر می‏دهی؟ یا پاهایی را که در بندگی‏ات دویده‌اند، عذاب می‏کنی؟
معبود من!‌ درهای رحمتت را به روی یکتاپرستانت مبند و مشتاقانت را از مشاهده جمال دیدارت مانع مشو.
معبود من! نفسی را که با یکتاپرستی‏ات عزیز داشته‌اى، چگونه با خوارىِ هجرانت خوار می‏کنی و درونی را که به دوستی تو گره خورده است، چگونه با حرارت آتشت می‏سوزانى؟
معبود من! از خشم دردناکت و ناخشنودی بزرگت پناهم ده، ای مِهرورز، ای پربخشش، ای هماره مهربان، ای بخشاینده، ای جبران کننده، ای بسیارچیره، ای بسیار آمرزشگر، ای پرده‌پوش! به رحمتت، از عذاب آتش [دوزخ] و رسوایی ننگ، نجاتم ده، آن هنگام که نیکان از بدان جدا می‌گردند و هراس‏ها می‌ترسانند و نیکوکاران، نزدیک و مقرّب می‌شوند و بدکاران دور می‌شوند و به هر کس تمام آنچه کرده، داده می‌شود و به ایشان ستم نمی‌شود.


فرهنگ‌نامه اعتکاف
226

۶ / ۱۱ ـ ۳

مُناجاةُ الخائِفينَ

۳۵۲.الإمام زين العابدين علیه السّلام:
بِسمِ اللّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ، إلٰهي! أتَراكَ بَعدَ الإِيمانِ بِكَ تُعَذِّبُني؟ أم بَعدَ حُبّي إيّاكَ تُبَعِّدُني؟ أم مَعَ رَجائي لِرَحمَتِكَ وصَفحِكَ تَحرِمُني؟ أم مَعَ استِجارَتي بِعَفوِكَ تُسلِمُني؟ حاشا لِوَجهِكَ الكَريمِ أن تُخَيِّبَني، لَيتَ شِعري، ألِلشَّقاءِ وَلَدَتني اُمّي أم لِلعَناءِ رَبَّتني؟! فَلَيتَها لَم تَلِدني ولَم تُرَبِّني، ولَيتَني عَلِمتُ أمِن أهلِ السَّعادَةِ جَعَلتَني؟ وبِقُربِكَ وجِوارِكَ خَصَصتَني؟ فَتَقِرَّ بِذٰلِكَ عَيني، وتَطمَئِنَّ لَهُ نَفسي.
إلٰهي! هَل تُسَوِّدُ وُجوهاً خَرَّت ساجِدَةً لِعَظَمَتِكَ؟ أو تُخرِسُ ألسِنَةً نَطَقَت بِالثَّناءِ عَلیٰ مَجدِكَ وجَلالَتِكَ؟ أو تَطبَعُ عَلیٰ قُلوبٍ انطَوَت عَلیٰ مَحَبَّتِكَ؟ أو تُصِمُّ أسماعاً تَلَذَّذَت بِسَماعِ ذِكرِكَ في إرادَتِكَ؟ أو تَغُلُّ أكُفّاً رَفَعَتهَا الآمالُ إلَيكَ رَجاءَ رَأفَتِكَ؟ أو تُعاقِبُ أبداناً عَمِلَت بِطاعَتِكَ حَتّیٰ نَحِلَت في مُجاهَدَتِكَ؟ أو تُعَذِّبُ أرجُلاً سَعَت في عِبادَتِكَ؟
إلٰهي! لا تُغلِق عَلیٰ مُوَحِّديكَ أبوابَ رَحمَتِكَ، ولا تَحجُب مُشتاقيكَ عَنِ النَّظَرِ إلیٰ جَميلِ رُؤيَتِكَ.
إلٰهي! نَفسٌ أعزَزتَها بِتَوحيدِكَ، كَيفَ تُذِلُّها بِمَهانَةِ هِجرانِكَ؟ وضَميرٌ انعَقَدَ عَلیٰ مَوَدَّتِكَ، كَيفَ تُحرِقُهُ بِحَرارَةِ نيرانِكَ؟
إلٰهي! أجِرني مِن أليمِ غَضَبِكَ، وعَظيمِ سَخَطِكَ، يا حَنّانُ يا مَنّانُ، يا رَحيمُ يا رَحمٰنُ، يا جَبّارُ يا قَهّارُ، يا غَفّارُ يا سَتّارُ، نَجِّني بِرَحمَتِكَ مِن عَذابِ النّارِ، وفَضيحَةِ العارِ، إذَا امتازَ الأَخيارُ مِنَ الأَشرارِ، وهالَتِ الأَهوالُ، وقَرُبَ المُحسِنونَ، وبَعُدَ المُسيؤونَ، ووُفِّيَت كُلُّ نَفسٍ ما كَسَبَت وهُم لا يُظلَمونَ.۱

1.. بحار الأنوار: ج ۹۴ ص ۱۴۳ نقلاً عن بعض كتب الأصحاب.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 12008
صفحه از 351
پرینت  ارسال به