181
فرهنگ‌نامه اعتکاف

ح ـ دعای روایت شده برای پس از نماز وتر ماه رجب

۳۳۶.مصباح المتهجّد: ابن عیّاش از محمّد بن احمد هاشمی منصوری از پدرش ابو موسی نقل می‏کند که: امام هادی علیه السّلام در این ساعت (پس از نماز وتر) چنین دعا می‏کرد و تو نیز همان را بخوان. به گفته ابن عیّاش از امام هادی علیه السّلام نقل شده است: «ای نور نورها ای تدبیر کننده کارها! ای روان‌ساز دریاها! ای برانگیزنده ساکنان قبرها! ای که چون از راه‏ها باز مانم، پناه منی و چون از درآمدها ناتوان شوم، اندوخته منی و چون از دشمنان جفا بینم، مونس منی و چون از خویشان ملول شوم، مونس منی و ای که با همنشینیِ اولیا و همدمیِ دوستانش در گلزارها[ی یادش]، پاک کننده منی و با اُنس با خود، از آب زلال آبگیرها[ی معرفت‍]‍ش، ساقی منی و با مجاورت [عبادت] خود، از درّه گناهان، به بلندای قربش بالا برنده منی! و با ولایت خود، خواری خطاهایم را به عزّت بخشش‌هایش تبدیل کننده‏ای!
از تو ـ ای مولای من به حقّ سپیده‌دم، و به شب‏های دهگانه، و به زوج و فرد، و به شب، آن گاه که سپری می‌شود، و به حقّ آن [قضا و قدری] که قلمِ قلم‏ها، بدون کف دست و انگشت ابهام بر آن جاری شده، و به حقّ نام‏های بزرگت، و به حقّ حجّت‏هایت بر همه مردمان ـ که بهترین درودهایت بر ایشان باد ـ و به حقّ آن نام‏ها [و حقایق] ارجمندت که نزد ایشان به راز سپرده‏ای، درخواست می‌کنم که بر ایشان درود فرستی و در این ماه، و ماه‏ها و روزهای آینده به ما ترحّم فرمایی و امسال و در هر سال، ما را به ماه قیام (ماه مبارک رمضان) برسانی، ای صاحب شُکوه و بزرگواری و نعمت‌های بزرگ! و بهترین سلام‏های ما بر محمّد و خاندان او باد!».


فرهنگ‌نامه اعتکاف
180

ح ـ الدُّعاءُ المَأثورُ بَعدَ الوَترِ مِن نافِلَةِ اللَّيلِ في رَجَبٍ

۳۳۶.مصباح المتهجّد: رَوَى ابنُ عَيّاشٍ، عَن مُحَمَّدِ بنِ أحمَدَ الهاشِمِيِّ المَنصورِيِّ، عَن أبيهِ أبي موسیٰ، عَن الإمام الهادي علیه السّلام: أنَّهُ كانَ يَدعو في هٰذِهِ السّاعَةِ۱ بِهِ، فَادعُ بِهٰذا فَإِنَّهُ خَرَجَ عَنِ العَسكَرِيِ في قَولِ ابنِ عَيّاشٍ:
يا نورَ النّورِ، يا مُدَبِّرَ الاُمورِ، يا مُجرِيَ البُحورِ، يا باعِثَ مَن فِي القُبورِ، يا كَهفي حينَ تُعيينِي المَذاهِبُ، وكَنزي حينَ تُعجِزُنِي المَكاسِبُ، ومونِسي حينَ تَجفونِي الأَباعِدُ وتَمَلُّنِي الأَقارِبُ، ومُنَزِّهي بِمُجالَسَةِ أولِيائِهِ ومُرافَقَةِ أحِبّائِهِ في رِياضِهِ، وساقِيَّ بِمُؤانَسَتِهِ مِن نَميرِ حِياضِهِ، ورافِعي بِمُجاوَرَتِهِ مِن وَرطَةِ الذُّنوبِ إلیٰ رَبوَةِ التَّقريبِ، ومُبَدِّلي بِوَلايَتِهِ عِزَّةَ العَطايا مِن ذِلَّةِ الخَطايا.
أسأَلُكَ يا مَولايَ بِالفَجرِ وَاللَّيالِي العَشرِ، وَالشَّفعِ وَالوَترِ، وَاللَّيلِ إذا يَسرِ، وبِما جَریٰ بِهِ قَلَمُ الأَقلامِ بِغَيرِ كَفٍّ ولا إبهامٍ، وبِأَسمائِكَ العِظامِ، وبِحُجَجِكَ عَلیٰ جَميعِ الأَنامِ، عَلَيهِم مِنكَ أفضَلُ السَّلامِ، وبِمَا استَحفَظتَهُم مِن أسمائِكَ الكِرامِ، أن تُصَلِّيَ عَلَيهِم وتَرحَمَنا في شَهرِنا هٰذا وما بَعدَهُ مِنَ الشُّهورِ وَالأَيّامِ، وأَن تُبَلِّغَنا شَهرَ القِيامِ في عامِنا هٰذا وفي كُلِّ عامٍ، يا ذَا الجَلالِ وَالإِكرامِ وَالمِنَنِ الجِسامِ، وعَلیٰ مُحَمَّدٍ وآلِهِ مِنّا أفضَلُ السَّلامِ.۲

1.. أي بعد الوتر من نافلة الليل من رجب.

2.. مصباح المتهجّد: ص ۸۰۰ ح ۸۶۱، الإقبال: ج ۳ ص ۱۸۸.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 12104
صفحه از 351
پرینت  ارسال به