159
فرهنگ‌نامه اعتکاف

۲۸۳.امام صادق صلّی الله علیه و آله: به نقل از پيامبر خدا صلّی الله علیه و آله: آيا شما را از بهترينِ اعمالتان و پسنديده‏ترينِ آنها در نزد مالکتان، و بلندمرتبه‏ترينِ آنها ـ که برايتان از انفاق کردن زر و سيم و [حتّى] از اين که با دشمنتان رو به رو شويد و گردن آنها را بزنيد و گردنتان را بزنند، بهتر است ـ، آگاهتان نسازم؟».
گفتند: آن چيست، اى پيامبر خدا؟
فرمود: «بسیار ياد خدا کردن».

۶ / ۲

استغفار فراوان

۲۸۴.پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله: در ماه رجب، بسیار آمرزش‌خواهی کنید؛ زیرا در هر ساعتی از این ماه، خداوند، عدّه‌ای را از آتش مى‏رهانَد. برای خدا شهرهایی است که تنها کسانی وارد آنها مى‏شوند که [ماه] رجب را روزه بگیرند.

۲۸۵.پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله: رجب، ماه آمرزش‌خواهی امّت من است. پس در این ماه، بسیار آمرزش بخواهید که خدا، آمرزگاری مهربان است. شعبان، ماه من است. در رجب، جمله «استغفر اللّٰه» را فراوان بگویید و از خداوند، در باره [گناهان]گذشته، پوزش و توبه بخواهید و برای باقی مانده عمرتان، مصونیت [از گناه].

۶ / ۳

اُنس با خدا

۲۸۶.پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله: کسی که مونسش خدا باشد، احساس تنهایی نمی‏کند و کسی که خدا عزیزش داشته باشد، خوار نمی‏شود و کسی که با خدا بی‌نیاز گشته باشد، نیازمند نمی‏شود و کسی که با خدا اُنس گرفته باشد، خداوند، او را بدون مونس نیز از تنهایی در می‏آورد.


فرهنگ‌نامه اعتکاف
158

۲۸۳.الامام الصادق علیه السّلام عن رسول اللّه‏ صلّی الله علیه و آله: ألا أُخبركم بِخَيرِ أعمالِكُم لَكُم، أرفَعِها۱ في دَرَجاتِكُم، وأزكاها عِندَ مَليكِكُم، وخَيرٍ لَكُم مِنَ الدّينارِ وَالدِّرهَمِ، وخَيرٍ لَكُم مِن أن تَلقَوا عَدُوَّكُم فَتَقتُلوهُم ويَقتُلوكُم؟
فَقالوا: بَلیٰ.
فَقالَ: ذِكرُ اللّهِ كَثيراً.۲

۶ / ۲

كَثرَةُ الاِستِغفارِ

۲۸۴.رسول اللّه‏ صلّی الله علیه و آله: أكثِروا مِنَ الاِستِغفارِ في شَهرِ رَجَبٍ، فَإِنَّ لِلهِ في كُلِّ ساعَةٍ مِنهُ عُتَقاءَ۳ مِنَ النّارِ، وإنَّ لِلهِ مَدائِنَ لا يَدخُلُها إلّا مَن صامَ [شَهرَ۴] رَجَبٍ.۵

۲۸۵.عنه صلّی الله علیه و آله: رَجَبٌ شَهرُ الاِستِغفارِ لِاُمَّتي، أكثِروا فيهِ الاِستِغفارَ، فَإِنَّهُ غَفورٌ رَحيمٌ، وشَعبانُ شَهرِي، اِستَكثِروا في رَجَبٍ مِن قَولِ: «أستَغفِرُ اللّهَ»، وَاسأَ لُوا اللّهَ الإِقالَةَ وَالتَّوبَةَ فيما مَضیٰ، وَالعِصمَةَ فيما بَقِيَ مِن آجالِكُم.۶

۶ / ۳

الاُنسُ بِاللّهِ

۲۸۶.رسول اللّه‏ صلّی الله علیه و آله: لا يَستَوحِشُ مَن كانَ اللّهُ أنيسَهُ، ولا يَذِلُّ مَن كانَ اللّهُ أعَزَّهُ، ولا يَفتَقِرُ مَن كانَ بِاللّهِ غَناؤُهُ، فَمَنِ استَأنَسَ بِاللّهِ آنَسَهُ اللّهُ بِغَيرِ أنيسٍ.۷

1.. في الوسائل ج ۷ ص ۱۵۵ ح ۸۹۸۶: «وأرفعها».

2.. الكافي: ج ۲ ص ۴۹۹ ح ۱؛ سنن ابن ماجة: ج ۲ ص ۱۲۴۵ ح ۳۷۹۰.

3.. في النسخة التي بأيدينا: «منها عتقاً»، وما أثبتناه من كنز العمّال.

4.. ما بين المعقوفين أثبتناه من كنز العمّال.

5.. الفردوس: ج ۱ ص ۸۱ ح ۲۴۷، كنز العمّال: ج ۱ ص ۴۸۱ ح ۲۱۰۱.

6.. النوادر للأشعري: ص۱۷ ح ۲، بحار الأنوار: ج۹۷ ص۳۸ ح۲۴.

7.. مشكاة الأنوار: ص ۲۲۳ ح ۶۱۸.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 12076
صفحه از 351
پرینت  ارسال به