به گزارش پژوهشگاه قرآن و حدیث، سومین جشنواره پژوهشی پژوهشگاه قرآن و حدیث با حضور حضرت آیت الله ری شهری، اساتید و پژوهشگران پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار شد.
این مراسم که در روز پژوهش چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴ با حضور اساتید، پژوهشگران و پیشکسوتان عرصه پژوهش پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار شد از پنج نفر از پژوهشگران برتر پژوهشگاه تجلیل و تقدیر شد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار، قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث در ابتدای این مراسم با اشاره به روز پژوهش و برگزاری جشنواره های پژوهشی گفت: رسم بر این است که در این روز در مراکز علمی کشور جشنواره پژوهش برگزار می شود. و هر سال از تعدادی از پژوهشگران که بر اساس آیین نامه ای که بیشترین امتیاز را کسب کرده اند به صورت ویژه تقدیر می شود. این سنت حسنه هم از زمان تأسیس رسمی پژوهشگاه قرآن و حدیث در حال انجام است و امسال سومین جشنواره پژوهشی را با همکاری و همیاری با دانشگاه برگزار کرده ایم.
ایشان در خصوص طرح انجام پژوهش های کاربردی در عرصه پژوهش های قرآن و حدیث گفت: موضوعی که به نظر می رسد در این وضعیت مطرح کنیم این است که در عرصه پژوهش های قرآن و حدیث می توان پژوهش کاربردی انجام داد یا خیر؟
وی افزود: پژوهش های کاربردی را می توان در عرصه فردی یا اجتماعی و کلان مطرح کرد. در عرصه فردی اگر شخصی سؤال اعتقادی یا فقهی یا اخلاقی پرسید و ما با مراجعه به قرآن و حدیث پاسخ او را دادیم و مشکلش را حل کردیم این عمل ما، پژوهش کاربردی است.
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث در ادامه اظهار داشت: اما در عرصه اجتماعی مسأله فرق می کند. حاکمیت مدیریت جامعه را برعهده دارد و درصدد رساندن جامعه به وضعیت مطلوب است و این کار را با برنامه ریزی انجام می دهد. برنامه ریزی دقیق هم متوقف است بر شناخت وضعیت موجود، شناخت وضعیت مطلوب و شناخت چگونگی انتقال از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب. و این سه شناخت با پژوهش در عرصه علوم انسانی میسر است.
ایشان تأکید کرد: روشن است که پژوهش قرآنی و حدیثی در این گونه شناخت به خصوص شناخت وضعیت مطلوب انسان و جامعه نقش دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که چه نهادی پژوهشگاه ها را به برنامه ریزی دولت وصل می کند گفت: در کشور های پیشرفته آکادمی های علوم، نیازهای دولت و پروژه های کلان را از دولت می گیرد و این پروژه ها را خرد می کنند و با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها قرارداد می بندند و پس از انجام این پژوهش ها، آنها را جمع بندی کرده و در اختیار دولت قرار می دهند و بخش اصلی درآمد و بودجه مراکز علمی از ناحیه انجام همین پروژه هاست.
دکتر برنجکار درباره روند انجام پروژه های پژوهشی در ایران گفت: اما در کشور ما مراکز پژوهشی به تشخیص خود مشغول برخی پروژه ها هستند که معمولا از آنها استفاده کلان نمی شود و البته آکادمی هایی هم با عنوان فرهنگستان وجود دارند که مانند یک پژوهشکده چند پروژه در عرض دیگر مراکز علمی انجام می دهند.
وی تأکید کرد: بنابراین تنها راه باقی مانده برای پژوهشگاه ها این است که به تشخیص خودشان باید سعی کنند نیازهای را شناسایی کنند و پژوهش های خودشان را در راستای برآوردن این نیازها انجام دهند و امیدواریم ان شاء الله مصداق این سخن ارزشمند امام باقر علیه السلام باشیم که «عالم ینتفع بعلمه افضل من سبعین الف عابد».
ایشان در اشاره به مهمترین اقدامات انجام شده در پژوهشگاه قرآن و حدیث اظهار داشت: یکی از برنامه های انجام شده طراحی و برگزاری کارگاه های آموزشی و نیز نشست علمی نقد کتاب در جهت ارتقاء پژوهشگران و دانش افزایی آنان است.
دکتر برنجکار در ادامه افزود: خریداری و راه اندازی سامانه دریافت و ارسال مجلات (دوفصلنامه تفسیر اهل بیت علیهم السلام، فصلنامه کلام اهل بیت علیهم السلام، فصلنامه روان شناسی اسلامی و فصلنامه اخلاق پژوهشی) و راه اندازی نرم افزار مدیریت پروژه و نیز راه اندازی سامانه سمیر (سامانه مدیریت یکپارچه رزومه اعضای هیأت علمی و پژوهشگران) از اقدامات ماه های اخیر است.
وی گفت: مراسم بیستمین سالگرد تأسیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث نیز در اواسط اسفند ماه سال جاری برگزار می شود و برخی کار های مقدماتی مانند برگزاری همایش ها، نشست های علمی نقش گفتمان حدیث در علوم اسلامی و انسانی در حال اجراست
حجت الاسلام و المسلمین دکتر برنجکار در پایان سخنان خود اظهار داشت: حضرت آیت الله ری شهری به عنوان یکی از شخصیت های پیشگام در عرصه حدیث در عصر کنونی است و در آینده نزدیک از شخصیت ایشان با همکاری مراکز حوزوی و علمی آموزشی کشور، به عنوان پیشکسوت عرصه حدیث تجلیل خواهد شد. همچنین از کتاب سیره نبوی در آینده نزدیک رونمایی خواهد شد.
لازم به ذکر است در پایان این مراسم از پنج نفر از پژوهشگران برتر پژوهشگاه قرآن و حدیث با اهداء لوح تقدیر و جوایزی تقدیر بعمل آمد.