ر . ك : ص ۳۵۳ (صدقه هاى على) .
۳ / ۶
پيشواى صدقه دهندگان
۳ / ۶ ـ ۱
آيه اى كه جز امام ، كسى بدان عمل نكرد
«اى كسانى كه ايمان آورده ايد! هرگاه با پيامبر [ خدا ]گفتگوى محرمانه اى (نجوايى) داريد، پيش از گفتگوى محرمانه خود ، صدقه اى بپردازيد. اين [ كار ]براى شما بهتر و پاكيزه تر است ؛ ۱ و اگر چيزى نيافتيد ، ۲ بدانيد كه خدا ، آمرزنده مهربان است. آيا ترسيديد كه پيش از گفتگوى محرمانه خود ، صدقه هايى بپردازيد؟ و چون نكرديد و خدا [ هم ] بر شما بخشود، پس نماز را برپا داريد و زكات بدهيد و از خدا و فرستاده او فرمان بريد و خدا به آنچه مى كنيد ، آگاه است» .
1.علّامه طباطبايى مى گويد: كلام خداوند كه مى فرمايد: «اين [ كار] براى شما بهتر و پاكيزه تر است» ، همچون آيه «اگر روزه بگيريد براى شما بهتر است» (بقره: آيه ۱۸۴» ، براى بيان علّت تشريع [ حكم ]است. و ترديدى نيست كه منظور از خير بودن و پاك بودن ، خير بودن بر جانشان و پاك بودن بر دل هايشان است. شايد دليل آن اين بود كه ثروتمندانِ آنان با پيامبر صلى الله عليه و آله بيشتر [ به نجوا] سخن مى گفتند و با اين كار ، نوعى تقرّب جويى به پيامبر صلى الله عليه و آله را به نمايش مى گذاشتند و نداران ، از اين كار ، غمگين و دل شكسته مى شدند. از اين رو ، دستور يافتند كه پيش از نجوايشان به فقيرانشان صدقه دهند؛ چرا كه در اين كار ، نوعى ارتباط دل ها و انگيزش رحمت ، مهر ، دوستى ، پيوستگى دل ها از راه كنار زدن خشم و كينه وجود دارد ... .
و كلام خداوند كه فرمود: «اگر چيزى نيافتيد ، بدانيد كه خدا آمرزنده مهربان است» ، يعنى اگر چيزى براى صدقه دادن نيافتند ، مقدّم داشتن صدقه ، واجب نيست و خداوند ، رخصت نجوا با پيامبر خدا را داده و از آنان درگذشته است؛ چرا كه او درگذرنده و مهربان است. جمله: «فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ» از باب گذاشتن سبب به جاى مسبّب است و در آن ، دلالتى بر رفع وجوب از نداران ديده مى شود؛ چنان كه براى اراده وجوب از عبارت «فَقَدِّمُواْ ...» نسبت به برخورداران ، قرينه محسوب مى شود .
كلام خداوند كه فرمود : «آيا ترسيديد كه پيش از گفتگوى محرمانه خود ، صدقه هايى بپردازيد؟» تا آخر آيه ، ناسخ حكم صدقه در آيه سابق است و در آن ، عتاب و توبيخ شديدى بر ياران پيامبر خدا و مؤمنان است؛ چرا كه آنان به سبب ترس از بخشيدن مال به عنوان صدقه ، از نجوا (گفتگوى محرمانه) ف
2.با پيامبر صلى الله عليه و آله سر باز زدند و جز على عليه السلام كسى با آن حضرت نجوا نكرد . على عليه السلام ده بار نجوا كرد و هر بار كه به نجوا پرداخت ، پيش از آن صدقه داد ، و پس از آن ، آيه نازل شد و حكم را نسخ كرد (الميزان في تفسير القرآن : ج ۱۹ ص ۱۸۹) .