۴۰۶۶. البداية و النهاية ـ به نقل از محمّد بن كعب ـ : اوّل فردى كه از بين امّت ، اسلام آورد ، خديجه بود و دو مردى كه اوّل اسلام آوردند ، ابو بكر و على عليه السلام بودند و على عليه السلام ، پيش از ابو بكر اسلام آورد .
۴۰۶۷. معرفة علوم الحديث ـ در بيان شناخت صحابيان برپايه درجهشان ـ : گروه نخست ، كسانى بودند كه در مكّه اسلام آوردند ، نظير : ابو بكر ، عمر ، عثمان ، على عليه السلام و ديگران ، و در بين تاريخنگاران ، ترديدى نديدم در اين كه على بن ابى طالب عليه السلام در اسلام آوردن ، اوّلينِ آنان بود و تنها در بلوغ او [ در آن هنگام ] اختلاف كردهاند .
۴۰۶۸. شرح نهج البلاغة : بدان كه استادان معتزلى مذهب ، در اين كه در اسلام آوردن ، على بن ابى طالب عليه السلام اوّلينِ مردم بود ، تقريبا اختلافى ندارند . مگر از معتزليان پيشين بصره كه شايد در اين مسئله مخالفت كرده باشند .
امّا آنچه كه امروزه مورد اتّفاق [ معتزليان ]است ، اعتقاد به اين است كه او پيشتازترينِ مردم در ايمان آوردن بود و امروزه در نوشتههاى آنان و در نزد متكلّمان و محقّقان آنها ، كسى را نمىتوان يافت كه در اين مورد ، اختلاف نظر داشته باشد .
و بدان كه امير مؤمنان ، همواره اين موضوع را براى خود ادّعا مىكرد و بدان افتخار مىورزيد و آن را دليل برترى خود بر ديگران مىشمرد و بدان تصريح مىكرد ، و بارها فرموده است : «من صدّيق اكبر و فاروق اوّلم . پيش از اسلام آوردن ابو بكر ، اسلام آوردم و پيش از نماز خواندن او ، نماز خواندم» .
ابو محمّد ابن قتيبه ـ كه به شيعهگرى متهم نيست ـ در كتاب المعارف ، عين همين سخن را از او روايت كرده است .
و در اين خصوص ، شعرى از او (على صلى الله عليه و آله ) نقل شده كه بيت اوّل آن چنين است :
«محمّدِ پيامبر ، برادر و پدر زن من است
و حمزه ، سرور شهيدان ، عموى من است» .
و از جمله اين اشعار ، اين بيت است كه :
بر همه شما در اسلام آوردن ، پيشى گرفتم
در زمانى كه نوجوان بودم و هنوز به بلوغ ، نرسيده بودم .
گزارشهاى رسيده در اين خصوص ، بسيار است و اين كتاب ، گنجايش يادكردِ همه آنها را ندارد و در جاهاى مناسب آن ، بايد جستجو كرد و كسى كه كتابهاى شرح حال و تاريخ را بنگرد ، به آنچه كه گفتيم ، خواهد رسيد .
امّا آنان كه بر اين باورند كه ابو بكرْ نخستين مسلمان است ، تعداد كمى هستند .