307
دانش نامه اميرالمؤمنين علیه السلام بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج6

حَتّى يَكونَ آخِرُهُم لُصوصا سَلّابينَ . ۱ نه! به خدا سوگند ، همانا ايشان نطفه هايى هستند در صُلب هاى مردان و زهدان هاى زنان . هر زمان يكى از آنان سر برون مى آورد ، سرش قطع مى شود ، تا كسى از آنها باقى نمانَد ، جز مشتى دزد و غارتگر .
چنين است كه بايد بيش از هر چيز به روان شناسى مارقين پرداخت و ريشه هاى «تعمّق» را كاويد و زمينه هاى اين تندروى را يافت ، تا مگر عبرتى باشد براى روزگار كنونى و همه عصرها .

يك . جهل

در ريشه يابى جريان تعمّق ، جهل را بايد آغازين عامل برشمرد . در روايات اسلامى بر اين نكته تصريح شده است . على عليه السلام افراط و تفريط ، و تندروى و كندروى را برخاسته از جهل دانسته و فرموده است :
لا تَرَى الجاهِلَ إلّا مُفرِطا أو مُفَرِّطا . ۲ نادان را جز افراطكار يا تفريطگر نخواهى يافت .
چنين است كلام حضرت باقر عليه السلام كه ريشه تندروى خوارج و موضع افراطگرايانه آنان را جهل تلقّى كرده است . اسماعيل جُعْفى مى گويد : از امام باقر عليه السلام درباره آن مقدار از دين كه حتما بايد هر كسى بداند پرسيدم. فرمود:
الدّينُ واسِعٌ ، ولكِنَّ الخَوارِجَ ضَيَّقوا عَلى أنفُسِهِم مِن جَهلِهِم . ۳ دين ، گسترده است ؛ ولى خوارج به خاطر نادانى خود ، آن را بر خويش

1.نهج البلاغة : خطبه ۶۰ ، شرح المائة كلمة : ص ۲۳۸ ، بحار الأنوار : ج ۳۳ ص ۴۳۳ ح ۶۴۱ .

2.نهج البلاغة : حكمت ۷۰ ، بحار الأنوار : ج ۱ ص ۱۵۹ ح ۳۵ .

3.الكافى : ج ۲ ص ۴۰۵ ح ۶ ، تهذيب الأحكام : ج ۲ ص ۳۶۸ ح ۱۵۲۹ ، كتاب من لا يحضره الفقيه : ج ۱ ص ۲۵۷ ح ۷۹۱ .


دانش نامه اميرالمؤمنين علیه السلام بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج6
306

(۲)

ريشه هاى تندروى

اكنون بنگريم كه اين جريان از كجا و چگونه و چرا سر برآورد . ريشه يابى اين جريان و يافتن عوامل انحراف آنها براى عبرت آموزى، مهم ترين مسئله اين جريان است . اين اهمّيت در حالتى فوق العاده جلوه خواهد كرد كه بدانيم بر اساس پيشگويى پيامبر صلى الله عليه و آله و على عليه السلام ، اين جريان در هماره تاريخ اسلام وجود خواهد داشت و مبارزه با تندروى و افراط و هوشيارى در برابر آن ، نياز هميشگى امّت اسلام خواهد بود .
على عليه السلام درباره تداوم اين جريان فكرى فرمود :
كُلَّما قُطِعَ مِنهُم قَرنٌ نَشَأَ قَرنٌ حَتّى يَخرُجَ في بَقِيَّتِهِمُ الدَّجّالُ . ۱ هرگاه شاخى از آنها قطع شود، شاخى ديگر سر بر مى آورد تا آن كه دجّال از بين باقى ماندگانشان خروج كند .
و نيز آن گاه كه خوارج در نهروان كشته شدند و به امام عليه السلام گفتند كه تمامى اين گروه كشته شدند، امام عليه السلام فرمود :
كَلّا ! وَاللّهِ إنَّهُم نُطَفٌ في أصلابِ الرِّجالِ وقَراراتِ النِّساءِ ؛ كُلَّما نَجَمَ مِنهُم قَرنٌ قُطِعَ ،

1.حلية الأولياء : ج ۶ ص ۵۴ ، مسند ابن حنبل : ج ۲ ص ۶۳۹ ح ۶۸۸۸ .

  • نام منبع :
    دانش نامه اميرالمؤمنين علیه السلام بر پايه قرآن، حديث و تاريخ ج6
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ریشهری، با همکاری: سیّد محمّدکاظم طباطبایی و سیّد محمود طباطبایی‏نژاد، ترجمه: عبدالهادی مسعودی، محمّد علی سلطانی، مهدی مهریزی، سیّد ابوالقاسم حسینی(ژرفا)، و جواد محدّثی
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 32661
صفحه از 604
پرینت  ارسال به