۲۷۹۲.امام باقر عليه السلام :دانشمند ، مانند كسى است كه شمعى به همراه دارد كه به مردم نور مى دهد . پس هر كه در پرتو شمع او ببيند ، وى را دعاى خير مى گويد . همين گونه ، دانشمند ، شمعى به همراه دارد كه تاريكى نادانى و حيرت را مى زدايد . پس هركس در پرتو آن از حيرت بيرون آيد يا از نادانى رهايى يابد ، از رهيدگان او از آتش است و خداوند به جاى آن ، در برابر هر موى كسى كه نجات داده ، پاداشى بيشتر از پاداش صدقه دادن صد هزار قِنطار ۱ در غير راهى كه خدا به آن فرمان داده است ، ۲ مى دهد؛ بلكه آن صدقه ، وبال گردن دهنده اش مى گردد . بالاتر از آن ، خداوند به آن دانشمند ، پاداشى برتر از پاداش صد هزار ركعت نماز در جلوى كعبه مى بخشد .
۲۷۹۳.امام على عليه السلامـ در حكمت هاى منسوب به ايشان ـ: دانشمند ، چراغ خدا در زمين است . پس هركس كه خداوند خيرش را بخواهد ، از آن پرتوى بر مى گيرد .
ر . ك : ص ۵۰۷ (مَثَل دانشمند بى كردار).
۱ / ۶
فايده هاى همنشينى با دانشمند
۲۷۹۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هيچ مؤمنى نيست كه ساعتى نزد دانشمند بنشيند ، مگر آن كه پروردگار عز و جل ندايش مى دهد : «نزد حبيبم نشستى . به عزّت و جلالم سوگند ، تو را در بهشت ، همنشين او خواهم كرد و باكى نيست» .
۲۷۹۵.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هان ! مجالس دانشمندان را مغتنم شماريد كه آن ، باغى از باغ هاى بهشت است . رحمت و مغفرت ، چون باران بر آنها فرود مى آيد . گنهكاران ، پيش روى آنها مى نشينند و آمرزيده بر مى خيزند و تا هنگامى كه نزد آنان نشسته اند ، فرشتگان ، برايشان آمرزش مى خواهند و خداوند به آنان مى نگرد . پس دانشمند و دانشجو و تماشاگر و دوستدارِ آنها را مى آمرزد .