155
روش‌شناسي علم کلام

موارد خروج از موضوع را مشاهده کرد و با یک تذکر از این امر جلوگیری نمود؛ ولی بدون روشن ساختن محل بحث به وفور می‌توان مشاهده کرد که در مقام گفتگو، از موضوع بحث خارج شده و به امور غیر مرتبط پرداخته می‌شود و به دنبال آن بحث بی نتیجه باقی می‌ماند.
د) تبیین در رد شبهه نیز مؤثر است. گاهی با یک تبیین مناسب از مسأله می‌توان شبهه مخاطب را برطرف کرد به‌گونه‌ای که حتی نیاز به بررسی شبهه و رد آن‌پیش‌نیاید.

شرایط تبیین

از آن‌جا که تبیین با امور مختلفی همچون: مخاطب، موضوع و محتوا، مقام خطاب و تبیین‌گر ارتباط دارد، باید شرایط خاص هر یک از این موارد در تبیین مورد توجه قرار گیرد. به عبارت دیگر تبیین با توجه به مخاطب، موضوع، مقام خطاب (محیط و زمانه) و تبیین‌گر، دارای شرایطی است که برای دست‌یابی به تبیین مناسب باید آنها را لحاظ کرد. به همین جهت تبیین کننده خوب کسی است که با توجه به مؤلفه‌های فوق دست به تبیین بزند و تنها در این صورت است که می‌تواند مطمئن شود که به وظیفه خود در مقام تبیین دست یافته است.

۱. شرایط تبیین با توجه به مخاطب

واضح است که مخاطبان یک متکلم همیشه از یک سطح فهم ثابت بهره مند نیستند بلکه مخاطبان از درجات متفاوتی از درک و فهم برخوردارند. همچنین مخاطب، گاه پیش فرض‌هایی را در ذهنش گنجانده است و گاهی نیز خالی الذهن است. طبیعی است که تبیین‌های صورت گرفته برای هر یک از این مخاطبان با دیگری متفاوت خواهد بود. صرف وجود پیش فرض در ذهن مخاطب برای تبیین مضر نیست بلکه در برخی موارد سودمند نیز هست؛ اما توجه نکردن به پیش فرض مخاطب به تبیین آسیب خواهد زد، به گونه‌ای که در برخی موارد تبیین به درستی انجام نخواهد شد. از این رو متکلم در مقام تبیین باید این تفاوت‌ها را رعایت کند و از الفاظ و اصطلاحات متفاوتی بهره بگیرد. عدم رعایت این شرایط، تبیین را با مشکل مواجه خواهد کرد و حتی ممکن


روش‌شناسي علم کلام
154

نیز این امر با بیان علت و یا ریشه یابی آن و مباحث تاریخی و ذکر نمونه و مثال‌های مشابه آن صورت می‌گیرد.
نباید از این امر غفلت کرد که گاه تبیین مسأله‌ای به مقام تنظیم آموزه‌های اعتقادی وابسته است بدین معنا که اگر جایگاه مباحث و ربط مسائل به هم مشخص شود به راحتی می‌توان مقصود و مدعا را به مخاطب منتقل نمود؛ زیرا در مباحث اعتقادی گاهی هدف تبیین تک گزاره اعتقادی است بدون در نظر گرفتن گزاره‌های دیگر و بدون ملاحظه پیامدها و اثرات آن در دیگر مباحث اعتقادی. در این صورت ارتباط و وابستگی مقام تبیین به مقام تنظیم مشهود نخواهد بود؛ ولی اگر هدف این است که گزاره اعتقادی خاص در ضمن کل و یا در ضمن یک مجموعه خاص تبیین گردد، در این صورت ملاحظه مقام تنظیم، تأثیر زیادی در مبحث تبیین خواهد داشت و حتی می‌توان مدعی شد که بدون آن تبیین به صورت کامل امکان پذیر نخواهد شد. به این لحاظ شاید بتوان مقام تنظیم را یکی از شئون و زیر مجموعه‌های تبیین دانست.

هدف و فوائد تبیین

هدف از تبیین یک آموزه اعتقادی این است که موضوع و محمول این آموزه برای مخاطب روشن شود و ابهامی برای وی باقی نماند. در کنار این هدف اصلی، تبیین فوائدی نیز دارد که به برخی از آنها اشاره می‌شود.
الف) از جمله فوائد تبیین می‌توان به تأثیر گذاری آن در مقام تنظیم اشاره کرد. با تبیین صحیح از موضوع، بهتر می‌توان ارتباط میان آن و سایر موضوعات و آموزه‌ها را به مخاطب نشان داد و نظم میان آموزه‌های استنباط شده را برای وی روشن کرد.
ب) مقام تبیین در مقام اثبات نیز تاثیر می‌گذارد. اثبات یک مطلب در سایه تقریر درست و بیان روشن از مسأله امکان پذیر است. در اکثر احتجاجاتی که به نتیجه نمی‌رسد می‌توان ناقص بودن تبیین را یکی از عوامل تاثیرگذار در آن دانست.
ج) از جمله فوائد تبیین می‌توان به کمک رسانی در تمرکز بحث اشاره کرد. وقتی موضوع و مسأله به خوبی تبیین شود به دنبال آن در اثبات و یا رد شبهه، به راحتی می‌توان

  • نام منبع :
    روش‌شناسي علم کلام
    پدیدآورنده :
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 196976
صفحه از 235
پرینت  ارسال به