در صدر این حدیث آمده است: هل یؤتی بالبرهان الا فی الجدال بالتی هی احسن؟ بنابراین باید برهان و دلیل درست اقامه کرد.
شرایط رد با توجه فضای حاکم
شرایط زمان، مکان، فرهنگ جامعه، فضای سیاسی، افراد حاضر در مجلس رد و... برای متکلم موقعیتی را ایجاب میکنند که او مجبور است برای رد اندیشههای مخالفان، ملاحظاتی را رعایت کند. این شرایط گاه به گونهای است که متکلم نمیتواند به طور مستقیم سخن طرف مقابل را رد کند بلکه به طور کنایهای و غیرصریح این کار را انجام میدهد و یا متناسب با فرهنگ حاکم بر جامعه، روش ویژهای را به کار میگیرد.
شرایط رد با توجه به موضوع
موضوع رد، میتواند ویژگیهای گوناگونی داشته باشد که متکلم با توجه به آنها روش خاصی را مورد استفاده قرار میدهد. برخی از موضوعات صبغه عقلی دارند و برخی نقلی. برخی نیازمند ارائه آمار و ارقام است.
روشهای رد
رد افکار نادرست میتواند با روشهای گوناگونی صورت گیرد. متکلم با در نظر گرفتن شرایط و موقعیتهای مختلف، از این روشها استفاده میکند تا رد او از توفیق بیشتر و بهتری برخوردار باشد. به برخی از این روشها اشاره میشود.
روش نقدمبنایی و زیرساختاری
هر فکر و اندیشهای بر یک سری از اصول و زیرساختها مبتنی است. زیرساختها نقش پایه و ستون ساختمان را بازی میکنند که با استحکام آنها، کل بنای ساختمان مستحکم خواهد شد و با ضعیف شدن یا فرو ریختن آنها، بنای ساخته شده بر روی آنها نیز فرو خواهد ریخت. اگر متکلم بتواند مبانی اندیشه طرف مقابل را نقد کند و بی اساس بودن آنها را برای مخاطب روشن سازد، باورهایی که بر آن مبنا شکل گرفتهاند، به راحتی رد خواهد شد. به عنوان مثال براهمه معتقدند بعثت انبیاء عبث است. زیر بنای این