21
شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج1

كه عبارت است از دعوت مردم به آئين حق با تكيه بر برهان و موعظه و جدال احسن و بهره‏گيرى از مَثَل و سوگند ، در پنج فصل تبيين مى‏گردد .

مراحل تحقيق و تدوين اين كتاب‏

بر پايه آخرين تجربيات، سير مراحل جمع‏آورى ، تحقيق و تدوين شناخت‏نامه قرآن و مجموعه‏هاى مشابه در «پژوهشكده علوم و معارف حديث» به قرار زير است: ۱

۱. جمع‏آورى ابتدايى‏

در اين مرحله ، پژوهشگرِ همكار ، منابع اصلى مرتبط با روايات تفسيرى را مورد مطالعه و يادداشت بردارى قرار مى‏دهد و همچنين از طريق كليدواژه‏هاى اصلى و مرتبط ، و با كمك نرم افزارهاى رايانه‏اى ، بر حجم يافته‏ها مى‏افزايد.

۲. تنظيم‏

تنظيم اطّلاعات گردآورى شده ، در دو مرحله صورت مى‏گيرد: نخست ، پژوهشگر همكار ، متون مربوط به هر موضوع را طبق سليقه خود ، دسته‏بندى و براى تنظيم اوّليه ، به مؤلّف ، ارائه مى‏كند. مؤلّف پس از ساماندهى اين متون ، آنچه را براى تكميل كار ، لازم است ، تذكّر مى‏دهد و مجدّداً آنها را به پژوهشگر همكار ، باز مى‏گرداند.
پس از رفع نواقص - كه گاه چند ماه طول مى‏كشد - ، موضوعِ مورد تحقيق ، به مؤلف باز مى‏گردد و متناسب با يافته‏هاى جديد ، ساماندهى نهايى صورت مى‏پذيرد و تنظيم اوّليه ، گاه ، تقويت و تكميل مى‏گردد و گاه ، تغيير اصولى مى‏يابد.

1.گفتنى است كه شرح اين مراحل، با تفصيل بيشتر، در آغاز دانش‏نامه قرآن و حديث (ج ۱ ص ۸۷ - ۱۰۰) آمده است.


شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج1
20

بخش دوم ، در باره بركات قرآن‏

در اين بخش ، بركات قرآن براى جامعه ، براى دل‏ها ، براى خانه‏ها ، و ديگر بركات اين كتاب آسمانى ، همچنين داستان‏هايى از بركات قرآن و تأثير آن در جان‏ها ، و نيز نكاتى درباره درمان با قرآن ، و خواص قرآن، در هفت فصل ، تقديم مى‏گردد .

بخش سوم ، در باره ويژگى‏هاى قرآن‏

اين بخش، در پنج فصل، حقايقى را در زمينه ويژگى‏هاى لفظى و معنوى قرآن ، آداب اختصاصى مربوط به اين كتاب آسمانى ، آياتى كه نام‏هايى ويژه دارند ، و سوره‏هايى كه از عناوين خاص برخوردارند، در اختيار خوانندگان قرار مى‏دهد .

بخش چهارم ، در باره تعليم و تعلّم قرآن‏

اين بخش، در سه فصل، به ره‏نمودهاى پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام درباره تعليم و تعلّم قرآن ، و از حفظ كردن آن، اختصاص دارد .

بخش پنجم ، در باره تلاوت قرآن‏

در اين بخش ، فضيلت تلاوت قرآن ، آداب تلاوت آن ، مواردى كه تلاوت قرآنْ ممنوع است ، نكاتى در باره ختم قرآن و قاريان اين كتاب آسمانى و اختلاف قرائات، در شش فصل ، تبيين مى‏گردد .

بخش ششم ، در باره تفسير و تأويل قرآن‏

در اين بخش ، نياز قرآن به تفسير و تأويل ، شناخت تفسير و تأويل اين كتاب آسمانى ، و تفسيرهاى ناروا از آن، در پنج فصل، مورد بررسى است .

بخش هفتم ، در باره روش تبليغ در قرآن‏

در اين بخش - كه آخرين قسمت «شناخت‏نامه قرآن» است - شيوه‏هاى تبليغى قرآن

  • نام منبع :
    شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج1
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 123345
صفحه از 500
پرینت  ارسال به