تو را پیروى کنند).
بنا بر این، هر قدر که انسان بیشتر در صراط مستقیم الهی حرکت کند و رهنمودهای خداوند را در زندگی به کار بندد، از کجراهههای ضلالت دورتر میشود و به همان میزان از ضلالت و گمراهی خود، پیشگیری کرده است.
گمراهان در طول تاريخ
از نگاه قرآن کریم، اکثریت قاطع پیشینیان در طول تاریخ از صراط مستقیم هدایت منحرف شده و در وادى ضلالت و گمراهى هلاک گردیدهاند:
۰.(وَ لَقَدْ ضَلَّ قَبْلَهُمْ أَكْثَرُ الأَوَّلِینَ * وَ لَقَدْ أَرْسَلْنَا فِیهِم مُّنذِرِینَ * فَانظُرْ كَیْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُنذَرِینَ * إلَّا عِبَادَ اللهِ الْمُخْلَصِینَ.۱
۰.بی گمان، پیش از اینان (کفّار قریش) بیشتر پیشینیان گمراه شدند * و بی گمان در میان آنها بیم دهندگانی (پیامبران) فرستادیم. * پس بنگر عاقبت بیم داده شدگان چگونه بود، * مگر بندگان ناب خدا).
نکته شایان توجّه این است که ضلالت اکثریت پیشینیان، به دلیل نقص و قصور مبادى هدایت همگانى۲ نبوده؛ بلکه به عکس، ضلالت آنها به جهت لجاجت و سرپیچى آنان از فرمان فطرت، عقل و رهنمودهاى انبیاى الهى بوده است. به بیان دیگر، ضلالت اقوام گذشته، در واقع، مجازات مخالفت آنها با هدایتهاى همگانى الهى بوده است. این معنا به روشنى در این آیه بیان شده است:
۰.( وَ لَقَدْ بَعَثْنَا فِى كُلِّ اُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُم مَّنْ هَدَى اللهُ وَ مِنْهُم مَّنْ حَقَّتْ عَلَیْهِ الضَّلالَةُ فَسِیرُوا فِى الأَرْضِ فَانظُرُوا كَیْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِینَ.۳