أیُّها النّاسُ! إنَّهُ مَنِ استَنصَحَ اللّهَ وُفِّقَ، وَ مَنِ اتَّخَذَ قَولَهُ دَلیلاً هُدِیَ لِلَّتی هِیَ أقوَمُ.۱
۰.اى مردم! بدانید هر که از خدا خیر بخواهد، موفّق میشود و هر که سخن او را راهنما گیرد، به استوارترین [آیین] رهنمون میگردد.
و در روایتى دیگر از ایشان آمده است:
۰.إنَّ اللهَ سُبحانَهُ أنزَلَ کِتاباً هادِیاً بَیَّنَ فیهِ الخَیرَ وَ الشَّرَّ، فَخُذوا نَهجَ الخَیرِ تَهتَدوا، وَ اصدِفوا عَن سَمتِ الشَّرِّ تَقصِدوا.۲
۰.خداوند سبحان، کتابى راهنما فرستاد و در آن، خوب و بد را روشن ساخت. پس راه نیکى را پیش گیرید تا هدایت شوید و از راه بدى دورى جویید تا به مقصد برسید.
نکته شایان توجّه این که: در تبیین مراتب راهنمایان صراط مستقیم، کتاب خدا، پس از پیامبر صلی الله علیه و آله و در رتبه سوم قرار گرفته است؛ زیرا چنان که اشاره شد، مردم، تنها به بخشى از معارف قرآن دسترس دارند؛ امّا پیامبر صلی الله علیه و آله به همه حقایق آن احاطه دارد. از این رو، وى بهترین و کاملترین راهنماى صراط مستقیم پس از ذات مقدّس حق تعالى است. همچنین اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله پس از او، کاملترین راهنمایان صراط مستقیم اند و پس از آنها هر کس از دانش و تقواى بیشترى برخوردار است، شایستگىِ بیشتری براى هدایت و راهنمایى مردم دارد.۳
بازدارندگان از «صراط مستقیم»
در مقابل پیامبران - که نمایندگان خداوند سبحان براى هدایت انسان به سوى صراط مستقیم اند - دشمنان پیامبران - که قرآن، آنان را «شیاطین انس و جن»