ایشان را حجّت خویش بر خلق خود قرار داد تا [مردم] بهانه نیاورند که راهنمایى براى آنها فرستاده نشده است. پس مردمان را با زبانِ صدق (راستى) به راه حق فرا خواند.
پیش از این توضیح دادیم که یکى از مصداقهای «صراط مستقیم»، راه پیشوایان بزرگ اسلام است.۱ امام صادق علیه السلام در ادامه روایتى که قسمتى از آن در عنوان پیشین نقل شده، مىفرماید:
۰.ثُمَّ ثَنّىٰ بِرَسولِهِ فَقالَ: (ٱدْعُ إِلَىٰ سَبِیلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَٱلْمَوْعِظَةِ ٱلْحَسَنَةِ وَ جَٰدِلْهُم بِالَّتِى هِىَ أَحْسَنُ)۲... وَ قالَ فی نَبیِّهِ: (وَ إِنَّكَ لَتَهْدِى إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِیمٍ)۳ یَقولُ: تَدعو.۴
۰.سپس دومین [دعوتگر به سوی خود] را پیامبرش دانسته و فرموده است: ([اى پیامبر!] مردم را با سخنى حکیمانه و اندرزى نیکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به نیکوترین شیوه، مناظره کن)... و در باره پیامبرش فرمود: (و تو به سوى راه راست هدایت مىکنى) یعنى دعوت مىکنى.
در روایتى از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آمده است که مىفرماید:
۰.إنَّ اللهَ بَعَثَنی أدعُو إلىٰ سَبیلِهِ بِالحِکمَةِ وَ المَوعِظَةِ الحَسَنَةِ، فَمَن خَلَفَنى فی ذٰلِکَ فَهُوَ مِنّی وَ أَنا مِنهُ، وَ مَن خالَفَنی فی ذٰلِکَ فَهُوَ مِنَ الهالِکینَ.۵
۰.خداوند، مرا بر انگیخته است تا با سخن حکیمانه و اندرز نیکو به راه او دعوت کنم. پس هر کس در این عرصه جانشین من شد، از من است و هر کس در آن با من مخالفت کرد، از هلاک شدگان است.
گفتنى است که رهنمودهاى پیامبر صلی الله علیه و آله گاه بر اساس وحىِ قرآنى است که لفظ