9
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول

پیش‌گفتار

قرآن کریم، کامل‏ترین، آخرین و جامع‏ترین کتاب آسمانى است. بهترین ره‏نمودهاى پدیدآورنده جهان هستى، براى رشد و بالندگى انسان، در این کتاب آمده و جامع‏ترین دستورهاى الهى براى ساختن جامعه نمونه انسانى، در دل آیات آن، جاى گرفته‌اند؛ ره‏نمودها و دستورهایى که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و اهل بیتِ گرامى‏اش، بهترین عامل و شایسته‏ترین شارح آنها هستند؛ عالمانى برخوردار از عنایت و عصمت الهى که گفتارشان، تفسیر و تبیین قرآن و کردارشان، برگرفته از این منشور هدایت است.

از این مفسّرانِ بزرگ و آموزگاران راستین قرآن، میراثی گران‏بها در زمینه تفسیر قرآن بر جاى مانده است و تا کنون کتاب‏هاى بسیاری در گردآورى آن نگارش یافته‌اند؛ ولى باید پذیرفت که آموزه‏هاى اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن، هنوز به شایستگی، شناخته نشده‌اند و از آنها بهره‏بردارى نگردیده است.

بررسى اجمالى میراث تفسیرى اهل بیت علیهم السلام نشان مى‏دهد که آنچه تا کنون در منابع تفسیرى از آموزه‏هاى آنان آمده، تنها بخشى از این میراث گران‏بهاست. هنوز در میان نوشته‏هاى تفسیرى، جاى «تفسیر جامع روایى» خالى است؛ زیرا تنها گردآورى شمارى از روایات در ذیل آیات قرآن را بدون جستجوى فراگیر و ارزیابى لازم، نمى‏توان تفسیر جامع روایى نامید. به نظر مى‏رسد در چنین تفسیرى باید این ویژگى‏های مهم وجود داشته باشند:

۱. توجّه به آموزه‏ها و روش اهل بیت علیهم السلام؛

۲. ارزیابى روایات استفاده و استناد شده؛

۳. بهره‏گیرى از انواع روایات تفسیرى، از جمله روایاتى که به آیه‏اى خاص، اشاره ندارند.

افزون بر این ویژگی‌ها، لازم است پیش از ارائه چنین تفسیرى از قرآن، روش کار و امتیازهای این تفسیر در سنجش با دیگر تفاسیر تبیین گردد. این نکات در ده گفتار


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
8

فقید این آستانِ ‌ملک‌پاسبان در سال ۱۳۶۳ش به دستور معظّمٌ له تأسیس شد و با الهام از منویّات رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی رحمه الله و دیدگاه‌های حکیمانه خلف صالح ایشان، مقام معظّم رهبری - مدّظلّه‌ العالی - و رهنمودهای تولیت معزّز، با تشکیل گروه‌های پژوهشی و استفاده از نخبگان حوزه و دانشگاه، برای تأمین نیازهای فرهنگی جامعه و نظام اسلامی و نسل جوان و زائران بارگاه منوّر رضوی، به پژوهش و نشر علوم و معارف اسلامی نبوی و سیره اهل‌ بیت عصمت پرداخته و به فضل الهی به توفیقات ارزنده‌ای دست یافته است.

از رهنمودهای مورد تأکید تولیت معزّز، پيوند و مشارکت علمی بنیاد پژوهش‌های اسلامی با حوزه علمیّه قم در تولید و نشر پژوهش‌های فاخر شیعی بوده که از سوی نمایندگی این بنیاد در قم در حال پیگیری است. کتاب حاضر از جمله دستاوردهای مشترک بنیاد با پژوهشگاه قرآن و حدیث (وابسته به مؤسّسه علمی - فرهنگی دارالحدیث) است که به قلم توانا و فاخر آیة ‌اللّٰه ری‌شهری - زید عزّه - و همکاران ایشان در پژوهشکده تفسیر اهل ‌بیت علیهم السلام استخراج و تبیین شده است. امید آن که این پیوند دوام یابد و شهد معارف اهل‌ بیت علیهم السلام را بر تشنگان بچشاند.

  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1431
صفحه از 272
پرینت  ارسال به