نفى شده و هر گونه باور شرکآلود و رفتار نادرست را از ایشان، دور مىدارد. لحن تشریفى و تکریمى آیه و نیز تأکیدهاى به کار رفته در آن نیز مؤیّد این فراگیرى است. این به معناى اعتبار همهجانبه سیره و گفتار اهل بیت علیهم السلام در همه عرصهها و از جمله تفسیر ایشان از قرآن کریم است.
افزون بر این، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در حدیث ثقلین، آنان را همتا و همبَر قرآن دانسته و بدین سان، اعتبار ایشان را نمایان ساخته است. اهل بیت علیهم السلام خود نیز دانش خویش را به ارث برده از پیامبر صلی الله علیه و آله۱ و سخنان خود را ترجمانى از سنّت نبوى و بازتابى از وحى الهى دانستهاند.۲ نتیجه این سه دلیل، امکان و حتّى لزوم بهرهگیرى از اهل بیت علیهم السلام در فهم و تبیین قرآن است.۳ گفتنى است که مصداق اهل بیت و مقصود از آنها، در احادیث متعدّدى بیان شده است.۴
روایات فراوانى نیز در منابع اصیل شیعى مانند الکافى و بصائر الدرجات، فضائل دیگرى از امامان علیهم السلام را نشان مىدهند، مانند موجود بودن علم همه قرآن
1.. براى آگاهى از متن احادیث، ر. ک: بصائر الدرجات: ص۶۴ باب ۲۱ (باب فى الأئمّة علیهم السلام أنّهم الذین قال اللّٰه فیهم أنّهم أورثهم الکتاب و أنّهم السابقون بالخیرات) و ص۶۸ باب ۲۲ (باب فى الأئمّة علیهم السلام و ما قال فیهم رسول اللّٰه صلی الله علیه و آله بأنّ اللّٰه أعطاهم فهمى و علمى) و ص۳۴۶ باب ۸ (باب فى الأئمّة علیهم السلام ورثوا العلم من رسول اللّٰه صلی الله علیه و آله و عن على بن أبى طالب علیه السلام و أنّ الحکم یقذف فى صدورهم و ینکت فى آذانهم)، الکافى: ج۱ ص۲۱۴ (باب فى أنّ منِ اصطفاه اللّٰهُ من عباده و أورثهم کتابه هم الأئمّة علیهم السلام)، بحار الأنوار: ج۲۳ ص۲۱۲ باب ۱۲ (باب أنّ منِ اصطفاه اللّٰه من عباده و أورثه کتابه هم الأئمّة علیهم السلام و أنّهم آل إبراهیم و أهل دعوته). نیز، ر. ک: دانشنامۀ قرآن و حدیث: ج۱ ص۲۵۷ (بخش چهارم / ویژگىهاى علمى اهل بیت علیهم السلام / وارثان دانش پیامبران علیهم السلام) و دانشنامۀ امیر المؤمنین علیه السلام: ج۱۰ ص۵۱۵ (بخش یازدهم / جایگاه علمى / وارث دانش پیامبر صلی الله علیه و آله) و ص۵۱۹ (وارث دانش پیامبران علیهم السلام).
2.. ر. ک: الکافى: ج۱ ص۵۳ ح۱۴ و الإرشاد: ج۲ ص۱۸۶ و الأمالى، مفید: ص۴۲ ح۱۰ و الخرائج و الجرائح: ج۲ ص۸۹۳ و رجال الکشّى: ج۲ ص۴۹۰ ش ۴۰۱.
3.. براى آگاهى بیشتر از دلیلهاى اعتبار سیره و سنّت اهل بیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، ر. ک: دانشنامۀ قرآن و حدیث: ج۱ ص۴۱ ـ ۴۶ و ج۱۰ ص۷.
4.. ر. ک: اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث: ج ۱ ص۸۵ - ۱۱۱ (فصل سوم و فصل چهارم).