فاصله آسمان و زمین سقوط میکند.۱
گفتنی است همان گونه که پیشتر اشاره شد، یکی از نقشهای سیاق، کاهش احتمالهای معنایی و ترجیح یا تعیین برخی از آنهاست. نمونه این نقش، در این آیه است:
۰.( قٰالَ أَ رَأَيْتَ إِذْ أَوَيْنٰا إِلَى الصَّخْرَةِ فَإِنِّي نَسِيتُ الْحُوتَ وَ مٰا أَنْسٰانِيهُ إِلَّا الشَّيْطٰانُ أَنْ أَذْكُرَهُ وَ اتَّخَذَ سَبِيلَهُ فِی الْبَحْرِ عَجَباً.۲
۰.گفت: «ديدى؟ وقتى به سوى آن صخره پناه جستيم، من ماهى را فراموش كردم، و جز شيطان، آن را از ياد من نبرد، تا به يادش باشم، و به طور عجيبى راه خود را در دريا پيش گرفت).
برخی واژه «عَجَباً» را سخن حضرت موسی علیه السلام دانستهاند؛ ولی این با سیاق آیه ناسازگار است.۳ دقّت در متن آیات، نادرستیِ این نظر شاذ و تأثیر سیاق را در ردّ یک احتمال معنایی نشان میدهد.۴
نیز در باره آیه:
1.. یعنی به اندازۀ فاصلۀ میان آسمان و زمین، از معنای حقیقی آن، دور میشود.
2.. کهف: آیۀ ۶۳.
3.. ر.ک: المیزان: ج۱۳ ص۳۴۱. برای دیدن نمونههای دیگر، همان: ج۴ ص۶۴ و ج ۵ ص۸ و ج ۱۳ ص۲۸۰ و ج ۱۷ ص۲۶۴ و… .
4.. (وَ إِذْ قٰالَ مُوسىٰ لِفَتٰاهُ لٰا أَبْرَحُ حَتّٰى أَبْلُغَ مَجْمَعَ الْبَحْرَيْنِ أَوْ أَمْضِيَ حُقُباً * فَلَمّٰا بَلَغٰا مَجْمَعَ بَيْنِهِمٰا نَسِيٰا حُوتَهُمٰا فَاتَّخَذَ سَبِيلَهُ فِي الْبَحْرِ سَرَباً * فَلَمّٰا جٰاوَزٰا قٰالَ لِفَتٰاهُ آتِنٰا غَدٰاءَنٰا لَقَدْ لَقِينٰا مِنْ سَفَرِنٰا هٰذٰا نَصَباً * قٰالَ أَ رَأَيْتَ إِذْ أَوَيْنٰا إِلَى الصَّخْرَةِ فَإِنِّي نَسِيتُ الْحُوتَ وَ مٰا أَنْسٰانِيهُ إِلَّا الشَّيْطٰانُ أَنْ أَذْكُرَهُ وَ اتَّخَذَ سَبِيلَهُ فِِي البَحْرِ عَجَباً؛ و [یاد کن] هنگامى را که موسى به جوانِ [همراه] خود گفت: «دستبردار نیستم تا به محلّ برخورد دو دریا برسم، هرچند سالها[ى سال] سِیر کنم» * پس چون به محلّ برخورد آن دو [دریا] رسیدند، ماهىِ خودشان را فراموش کردند و ماهى در دریا راه خود را در پیش گرفت [و رفت] * و هنگامى که [از آن جا] گذشتند، [موسى] به جوان خود گفت: «غذایمان را بیاور که به راستى، ما از این سفر رنج بسیار دیدیم» * گفت: «دیدى؟ وقتى به سوى آن صخره پناه جستیم، من ماهى را فراموش کردم و جز شیطان، [کسى] آن را از یاد من نبرد که به یادش باشم و به طور عجیبى، راه خود را در دریا پیش گرفت»).