105
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول

گفتار هفتم

گستره، گونه و كاركردهاى احادیث تفسيرى

روایات تفسیرى، ناظر به تبیین قرآن هستند. این روایات، به فهم ما از مدلول آیات و درک مراد خداوند یارى مى‏رسانند. روایات تفسیرى با به دست دادن آگاهى‏هاى سودمند در باره اسباب و فضاى نزول، واژگان، ترکیب‏ها و ساختار آیات، به مفسّر در فهم لایه رویین قرآن، کمک مى‏کنند. این روایات، همچنین با ارائه مصداق‏ها و تبیین لایه‏هاى عمیق معنایى و بطن‌های نهفته و تو در توى آیات، تطبیق و تأویل را براى ما میسّر مى‏سازند. ما ابتدا اشاره‏اى کوتاه به گستردگى احادیث تفسیرى پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و احادیث تفسیری اهل بیت گرامى او خواهیم داشت و سپس گونه‏ها و کارکردهاى آنها را بیان مى‏کنیم.

گستره احادیث نبوى

جلال الدین سیوطى، نزدیک به دویست و پنجاه روایتِ رسیده از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را که به گونه مستقیم، به تفسیر قرآن ناظرند، در فصل «مآخِذُ التفسیر» در انتهاى کتاب بزرگ و مشهور الإتقان، آورده و معتقد است که این روایت‏ها جعلى و باطل نیستند.۱

1.. ر. ک: الإتقان: ج۲ ص۴۷۳. سیوطى در پایان گزارشش نوشته است: «فهذا ما حَضرنى من التفاسیر المرفوعة المصرّح برفعها، و صحیحها و حَسنها، ضعیفها و مُرسَلها و معضلها، و لم اُعوّل على الموضوعات و الأباطیل؛ این بود آنچه در دسترس من است از تفاسیر که به رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌رسد و به نبوی بودنش تصریح شده و شامل روایات نبوی صحیح و حسن و ضعیف و مرسل و معضل می‌شود. من بر روایات ساختگی و باطل تکیه نکردم».


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
104
  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1276
صفحه از 272
پرینت  ارسال به