47
اسلام‌ پژوهی در اسرائیل

بود و در‌ حال‌ حاضر نسخه جدید و روزآمدی از آن به کوشش آریه لوین۱ و مناحم‌ میلسون۲ در دست‌ تهیه‌ است.۳

گروه‌های اسلام‌پژوه مؤسسه

نیاز به تفکیک حوزه‌های پژوهشی و تمرکز‌ دقیق‌ برای مطالعات، موجب تشکیل پنج بخش‌ مجزا‌ در‌ مؤسسه آسیا و آفریقای دانشگاه عبری اورشلیم شده است. این بخش‌ها عبارت‎اند از: مطالعات اسلامی و خاور میانه؛ زبان و ادبیات عربی؛ مطالعات هندی، ایرانی و ارمنی؛ مطالعات آفریقایی‌ و مطالعات خاور دور.۴

اول: گروه مطالعات اسلامی و خاور میانه

در این گروه، محققان برجسته اسلام‌پژوه، به بررسی مسائل جهان اسلام در محدوده زمانی میانه و معاصر مشغول‎اند. برخی از مهم‎ترین اسلام‌پژوهان این مؤسسه بدین قرارند: پروفسور یوسف یوئیل ریولین۵، پروفسور مایر (مئیر) یعقوب کیستر (قسطر)۶‌، اسحاق حسون۷، میخائیل لیکر، دکتر خانم الا لندو تاسرون۸‌، دیوید آیولن، سارا سویری،۹ موشه شارون۱۰، امیکام الاد (الید)۱۱، خلیل عثامنه.

1.. Aryeh Levin.

2.. Menahem Milson.

3.. رحمتی، «مطالعات اسلامی در فلسطین اشغالی»، ص۲۹۰ـ۲۹۲.

4.. همان، ص۲۹۶ـ۲۹۷.

5.. Yosef Yoel Rivilin.

6.. Meir Jacob Kister

7.. Isaac Hasson.

8.. Ella Landau-Tasseron

9.. Sara Sviri

10.. Moshe Sharon.

11.. Amikam Allied.


اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
46

تدریس‌ بخش مطالعات شرق‌شناسی را بر عهده گرفت. پس‌ از‌ او نیز یهودی دیگری از دانشگاه‌ فرانکفورت به نام گوتهلد ویل‌ که در مطالعات فقه اللغه عربی و ترکی تخصص داشت، جانشین‌ او شد. تلاش‌های استادانی چون «پلاسنر»، متخصص در طب، پزشکی و فلسفه اسلامی، «ریولین»، مترجم هزار و یک‌ شب و قرآن به زبان عبری، شلمو پینس، متخصص در فلسفه و کلام اسلامی و بسیاری دیگر در تکوین گروه مطالعات خاورشناسی‌ تأثیر بسزایی داشته است.

تلاش اولیه گروه مطالعات خاورشناسی در سال‌های‌ نخست، بیشتر‌ ارائه خدمات به بخش وزارت خارجه و جنگ دولت فلسطین اشغالی بود. همچنین نوپا بودن دولت‌ و درگیری با اعراب، توان جدی گروه را برای انجام‌ تحقیقات صرف کاهش داده بود. با این حال، در همین سال‌ها دو‌ تن‌ از‌ افراد تأثیرگذار به نام‌های‌ «دیوید آیولن» (۱۹۱۴۱۹۹۸ م) و‌ «پروفسور مایر (مئیر) یعقوب کیستر (قسطر)»۱‌ در بخش مطالعات اسلامی دانشگاه به تربیت‌ شاگرد همت گماشتند و سنت مطالعات اسلامی را به طور جدی در این دانشگاه سامان‌ ‌دادند. آیولن‌ در‌ حوزه‌ ممالیک، و کیستر در بخش مطالعات سیره، سنت مهمی‌ را‌ در این دانشگاه پایه‎گذاری کردند.

در سال ۱۹۴۹ میلادی، تغییر مهمی در بخش مطالعات شرقی دانشگاه عبری‌ اورشلیم رخ داد و با کوشش دیوید آیولن، علاوه بر مطالعه‌ تاریخ‌ اسلام در قرون میانه، توجه‌ به مسائل معاصر جهان اسلام به عنوان موضوع جدید تحقیقی،‌ کانون‌ توجه‌ قرار گرفت. دو سال‌ بعد نیز اوریل هید، از متخصصان زبان فارسی و ترکی، به گروه مطالعات شرقی‌ پیوست. هید خود‌ در سال ۱۹۶۲ میلادی، تغییر دیگری در بخش مطالعات شرقی پدید آورد و نام‌ آن‌ را به‌ «بخش مطالعات آسیایی و آفریقایی» تغییر داد. آیولن همچنین با همکاری پسح شینار در سال‌ ۱۹۴۷ میلادی، فرهنگ‌ لغت‌ عبری  عربی تألیف کرد که تا سال ۱۹۹۵ میلادی، ۱۸ ‌بار تجدید چاپ شده

1.. Meir Jacob Kister

  • نام منبع :
    اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1276
صفحه از 334
پرینت  ارسال به