ترجمه، تصحیح، تعلیقه و... از روش نقادی نیز استفاده میشود و به صرف ترجمه یا گزارش بسنده نمیشود. انگیزه بسیاری از پژوهشگران اسلامپژوه در اسرائیل، نقد اسلام، مسلمانان، جوامع اسلامی، متون و منابع اسلامی است و این با ترجمه یا گزارش صرف منافات دارد.
زمینههای اسلامپژوهی در اسرائیل
تحقیقات و مطالعات اسلامشناسی استشراقی در اسرائیل، در زمینههای گوناگونی مانند مطالعات اسلامی و خاورمیانه، زبان و ادبیات عربی، مطالعات هندی، ایرانی و ارمنی، مطالعات آفریقایی و مطالعات خاور دور صورت میگیرند؛ ولی مهمترین این زمینهها بدین قرارند:
شیعهپژوهی
مراکز و شخصیتهای فراوانی در حوزه شیعه، تشیع و موضوعات و مسائل مرتبط با آن، مشغول تحقیق و مطالعه استشراقی هستند.
در حوزه تاریخ تشیع، پروفسور اتان کولبرگ نخستین محققی است که تنها به این موضوع پرداخته و به تربیت شاگردانی همت گمارده است. بخش عمدهای از موضوعاتی که او در این زمینه پژوهیده، در اثری با عنوان عقیده و فقه در تشیع امامی منتشر شده است. از وی مقالات چندی نیز به فارسی ترجمه شده که به طور عمده صبغه کلامی و تاریخی دارند. از جمله مقالات درخور توجه وی در حوزه مرجعیتپژوهی، جامعه و امام در عصر غیبت است. اتان کولبرگ، اثری کتابشناسانه در باب فقیه برجسته شیعی، ابنطاووس نگاشته که با عنوان کتابخانه ابنطاووس (ترجمه رسول جعفریان و سید علی قرائی) به فارسی ترجمه شده است.
برخی از مهمترین مقالات محققان اسرائیلی در زمینه شیعه و تشیع بدین قرارند: