27
اسلام‌ پژوهی در اسرائیل

در چند سطر، بسنده کرده است؛

۲. احمد صلاح بهنسی، در مقاله «شرق‌شناسی اسرائیلی، خصوصیات و اهداف» (۱۳۸۵ ش) با ترجمه «قبس زعفرانی»، به صورت اجمالی و گذرا، نوع فعالیت شرق‌شناسی و اسلام‌شناسی اسرائیل را بررسی کرده است.

۳. محمدکاظم رحمتی در مقاله «مطالعات اسلامی در فلسطین اشغالی: بررسی کتاب‌شناختی» (۱۳۸۶ ش)، به بحثی مختصر درباره شکل‌گیری دانشگاه اورشلیم و تشکیل بخش مطالعات اسلام‌شناسی این دانشگاه و ذکر چند استاد، کتاب و مقاله در این زمینه، بسنده کرده است. وی همچنین در مقاله «انقلاب اسلامی و مسئله فلسطین: نکاتی درباره مطالعات اسلامی در فلسطین اشغالی (۲): شیعه‌شناسی در فلسطین اشغالی» (۱۳۸۶ ش)، به معرفی چند اثر درباره شیعه‌شناسی، اکتفا نموده است.

۴. سیدمصطفی مطهری در رساله سطح چهار حوزه علمیه قم، با نام «اتان گلبرگ و حدیث امامیه» (۱۳۹۳ ش)، فعالیت اتان گلبرگ (زاده ۱۹۴۳ م)، مستشرق و شیعه‌شناس یهودی و استاد دانشگاه اورشلیم را در حوزه حدیث امامیه بررسی کرده است.

در مجموع اثر علمی مستقلی که به صورت گسترده و منسجم به تبیین و بررسی سیر پیدایش و تحولات اسلام‌پژوهی در منطقه فلسطین اشغالی (اسرائیل) -  از آغاز تا کنون  - اختصاص داشته باشد، یافت نشد.

نگاشته علمی پیشِ رو، حول یک پرسش اصلی و چند پرسش فرعی سامان یافته است. پرسش اصلی بدین قرار است: «سیر پیدایش و تحولات اسلام‌پژوهی در فلسطین اشغالی (اسرائیل) چگونه است؟». با پاسخ به این پرسش، روشن خواهد شد که مهم‌ترین مراکز، اشخاص، آثار و فعالیت‌های اسلام‌پژوهی در فلسطین اشغالی (اسرائیل) -  از آغاز تا کنون  - کدام‎اند؟


اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
26

در مراکز دانشگاهی اسرائیل درباره اسلام و مسلمانان تدریس می‎شود و نگاشته‌های گوناگونی، از کتاب و پایان‌نامه گرفته تا مقاله و طرح‎های پژوهشی، در این زمینه منتشر شده است. همچنین نشست‌ها، همایش‌ها، کنگره‌ها، کرسی‎های نظریه‌پردازی‌ و جشنواره‌های گوناگونی در این زمینه برگزار، و اسلام و مسلمانان از جنبه‌های گوناگون و متفاوت، تحلیل و بررسی شده‎اند.

این پژوهش در نظر دارد تا مهم‌ترین مرکزها، اشخاص، آثار و فعالیت‌های اسرائیلی را که به اسلام‌پژوهی و اسلام‌شناسی پرداخته‎ و می‎پردازند، به صورت مختصر معرفی کند. نگارش این کتاب، دارای اهداف بسیار فراوانی است که برخی از مهم‌ترین آنها بدین شرح‎اند:

۱. رصد و شناسایی مراکز مهم فعال در حوزه اسلام‌شناسی و مطالعات اسلامی در اسرائیل به صورت دقیق و کامل؛

۲. اطلاع‌یابی از اشخاص مهم فعال در زمینه اسلام‌پژوهی و تحقیقات اسلامی در اسرائیل به طور جامع، کامل و دقیق؛

۳. شناخت درست از اهداف اصلی و مهم مراکز و اشخاص اسلام‌پژوه در اسرائیل؛

۴. تحلیل آماری درست از حجم تحقیقات و مطالعات اسلام‎شناختی انجام‎شده در اسرائیل.

درباره نحوه پیدایش اسلام‎پژوهی و تحولات آن و معرفی و بررسی مراکز اسلام‌پژوهی در منطقه فلسطین اشغالی -  که اسرائیل نامیده شده است  - و قلمرو فعالیت آنها، آثار علمی فراوانی به چشم نمی‌خورد. تنها در چند کتاب، پایان‌نامه و مقاله، به صورت جسته‎وگریخته به برخی از مراکز و فعالیت‌های آنها اشاره شده است:

۱. محمدعلی حسینی‌زاده در مقاله «مطالعات اسلام‌شناسی و شیعه‌شناسی در دانشگاه‌های فلسطین اشغالی» (۱۳۸۲ ش) به ذکر برخی از آثار مکتوب دانشگاه عبری اورشلیم، تل‌آویو، حیفا و بارایلان درباره اسلام، به صورت کوتاه و

  • نام منبع :
    اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1183
صفحه از 334
پرینت  ارسال به