امام حسن عسکری علیه السلامدر ماه ربیعالاول را از کتاب وفیات الأعیان ابن خلکان گرفته باشد. ابن خلکان، علاوه بر ماه ربیعالاول، به ماه ربیعالثانی نیز اشاره کرده و هر دو قول را با عبارت «و قیل» آورده است که نشان میدهد خود او نیز به صحت یکی از این دو قول علم نداشته است.
ژوزف الیاش ادعا میکند که شیخ کلینی در الکافی، تولد امام حسن عسکری علیه السلامرا در ماه رمضان دانسته است. هرچند این سخن میتواند از صحت، برخوردار باشد، ولی در نسخهای از کتاب الکافی، ماه ربیعالثانی به جای ماه رمضان ذکر شده است. درباره روز ولادت امام حسن عسکری علیه السلاماختلاف وجود دارد. قول مشهور، هشتم ربیعالثانی است و چهارم، ششم و دهم ربیع الثانی نیز نقل شده است.
سپس نگارنده مینویسد که مادر امام حسن عسکری علیه السلام، یک ام ولد با نام حُدَیث بود. برخی منابع، نام او را سوسن یا سلیل ثبت کردهاند.
بررسی: به غیر از اسامی یادشده، نام مادر آن امام بزرگوار، عسفان نیز آمده است؛ ولی به نظر میرسد که نام درست مادر امام عسکری علیه السلام، سلیل است؛ همچنانکه حسین بن عبدالوهاب شعرانی (زنده تا قرن ۵ ق) در کتاب عیون المعجزات، به آن تصریح کرده است.۱
امام حسن به همراه پدرشان، در سال ۲۳۳ قمری/ ۸۴۷۸۴۸ میلای یا ۲۳۴ قمری/ ۸۴۸۸۴۹ میلادی، به سامرا آورده شد و در همان جا به زندگی خود ادامه داد؛ اگرچه ایشان زندگی خود را در حبس و انزوای شدید گذراند و در مدت شش سال امامت خود، به طور دائم، تحت مراقبت بود و مدتی نیز به دستور معتمد زندانی شد. برادرش جعفر نیز در توطئه بر ضد ایشان مشارکت کرد.
بنا بر روایات شیعه اثناعشری، امام حسن عسکری را پدرشان امام دهم به فاصله کوتاهی پس از وفات امامی که از پیش تعیین شده بود (برادرش محمد،