محدودی از آثار کلامی از آن زمان باقی مانده است. در این اثر، شارح میکوشد در حدود متن مقدمه، به شرح و تفسیر مباحث کلامی بپردازد.
تفصیل مطالب درباره شیخ طوسی، آثار کلامی او و نیز اهمیت کلامی این شرح و هویت نویسنده آن، در مقدمه انگلیسی کتاب ارائه شده است. در این اثر، علاوه بر این تصحیح منقح از متن المقدمه شیخ طوسی، مجموعهای از حواشی توضیحی که هویت نویسندهاش معلوم نیست، در اختیار خوانندگان قرار داده شده است.
این کتاب را برای نخستین بار مرکز پژوهشی میراث مکتوب در شهر تهران و مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه آزاد برلین در سال ۱۳۹۱ شمسی، در قطع وزیری و با جلد شومیز، در یک جلد و در ۲۹۲ صفحه چاپ و منتشر کرده است.
۴. المحجة البیضاء فی أصول الدین
زابینه اشمیتکه به همراه حسن انصاری برای کتاب المحجة البیضاء فی أصول الدین نگاشته حسامالدین عبداللّه بن زید عنسی (درگذشته ۶۶۷ ق) مقدمه و فهارس زده است.۱
عبداللّه بن زید عنسی یکی از مهمترین دانشمندان و متکلمان و فقیهان زیدی یمن است. این کتاب درباره دانش کلام معتزلی و زیدی است و نسخه حاضر، شامل چهار قسمت اول کتاب است و بحثهای مهم و ارزشمندی درباره توحید، عدل، نبوت و مسائل وابسته به این موضوعات را دربرمیگیرد. در مقدمه انگلیسی این اثر، از نویسنده، آثارش و اهمیت اندیشههای کلامی او بحث شده است. به طور خلاصه اینجا باید به چند نکته درباره اهمیت این کتاب اشاره کرد: نخست اینکه این کتاب یکی از آثار کلامی برجایمانده از زیدیان معتزلی یمن است که مطالعه آن بهویژه برای فهم و درک مناسبات کلامی و اعتقادی شیعیان زیدی و مکتب معتزلی اهمیتی فوقالعاده دارد. هرچند از آثار زیدیان معتزلی یمن،