209
اسلام‌ پژوهی در اسرائیل

هنرهای اسلامی در دانشگاه عبری اورشلیم است. وی در مقاله سوم از جلد دوم کتابنامه پادیاوند: پژوهش‌نامه یهود ایران، با عنوان «تصاویر انبیای اسرائیل در نقاشی‌های اسلامی»، درباب چند حکایت از قصص انبیا که به نظر او از کتاب عهد عتیق و روایات یهود وارد قرآن کریم شده‎اند و در تواریخ اسلام به عربی و فارسی نفوذ کرده‎ و در نسخه‌های خطیِ پاره‌ای از این کتاب‌ها مصور گشته‎اند، سخن می‌راند. از جمله این حکایات، می‎توان به داستان‌های حضرت آدم علیه السلامو حوّاء، حضرت ابراهیم علیه السلامو آتش نمرود، حضرت یوسف علیه السلامو زلیخا و حضرت سلیمان علیه السلامو خاتم او اشاره کرد. در پایان این مقاله، یازده تصویر به چاپ رسیده که کیفیت هنری آنها یا در اصل ضعیف است یا در چاپ، بد از آب در آمده است. شکل پنجم - ‎ که بنا بر توضیح نگارنده  - حضرت یوسف علیه السلامرا در زندان نشان می‌دهد، بسیار‌ زشت و ناشیانه است؛ به‎ویژه به چشم کسانی که مینیاتورهای زیبای دو عصر تیموری و صفوی را می‌شناسند. شکل هفتم که تصویر صحنه تبدیل آتش به گلستان برای حضرت ابراهیم علیه السلاماست، به‎ طور تمام، رنگی آمیخته از سبز و آبی، یعنی نه سبز و نه آبی است. حتی شعله آتش و هاله پیامبری حضرت ابراهیم علیه السلامو بال فرشته و در و دیوار و پنجره، به‎ طور کامل، به همان رنگ است. کتیبه این مینیاتور، ترکی است. میلیشتاین، تاریخ و مأخذ مینیاتورها را نیز قید کرده است.

رام بن شالوم

دکتر رام بن شالوم۱ یکی از اعضای هیئت رئیسه مؤسسه مطالعه روابط میان یهودیان، مسیحیان و مسلمانان است.۲ وی عضو هیئت علمی گروه تاریخ یهودیان در دانشگاه عبری اورشلیم در اسرائیل است.

1..Ram Ben-Shalom

2.. http://www.openu.ac.il/jcmcenter/about-arb.html.


اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
208

سال ۱۹۹۸ میلادی، دیده از جهان فرو بست. وی در بخش تاریخ اسلام، چهره‎ای‌ شاخص به شمار می‎رود. او با تمرکز بر تاریخ ممالیک، علاوه بر مقالات فراوانی که نگاشته است، با تربیت شاگردانی چون موشه شارون۱،‌ اهمیتی‌ بسزا‌ در تکوین بخش مطالعات اسلامی در دانشگاه عبری اورشلیم داشته است.۲ برخی از کتاب‌های وی عبارتند از:

۱ـ «بیگانگان در سرزمین‌های اسلامی: مملوک‌ها، منگول‌ها و خواجه‌ها» که در سال ۱۹۸۸ میلادی، چاپ و منتشر شده است؛

۲ـ «اسلام و محل جنگ: بردگان نظامی و مخالفان اسلامی» که در سال ۱۹۹۴ میلادی، چاپ و منتشر شده است.

دیوید مناشری

دیوید مناشری۳ از جمله شخصیت‌های معروف در اسرائیل در حوزه مطالعات اسلامی و اسلام‌شناسی است. وی ریاست مرکز ایران‌شناسی در دانشگاه تل‌آویو را -  ‎که از جمله مراکز مهم در حوزه مطالعات اسلامی است ‎ - بر عهده دارد. مناشری با مرکز مطالعات خاور میانه‌ای و آفریقایی موشه دایان در دانشگاه تل‌آویو نیز همکاری دارد. از وی، مقاله «اهمیت انتخابات ریاست جمهوری ایران»۴ به چاپ رسیده است.۵

راشل میلستین

خانم دکتر راشل میلستین۶، یکی از شخصیت‌های اسلام‌پژوه در اسرائیل و استادیار

1.. Moshe Sharon.

2.. رحمتی، «مطالعات اسلامی در فلسطین اشغالی»، ص۳۰۰.

3.. David Menashri.

4.. The Significance of Iran's Presidential Election .

5.. صفاتاج، دانشنامۀ صهیونیسم و اسرائیل، ج۶، ص۳۲۵.

6.. Rachel Milstein.

  • نام منبع :
    اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 952
صفحه از 334
پرینت  ارسال به