از جمله مهمترین بخشهای محتوایی این مقاله، بیان توضیحاتی درباره شرح واژگانی عارف، فقر و غنا، آداب و اخلاق و احوال، مکلَّم و محدَّث است که در میان این موارد، به تحلیل برخی از واژگان که جنبه تعارضی با اندیشه شیعه امامیه دارند (مانند محدث بودن خلیفه دوم، عمر بن ابیخطاب) نیز پرداخته است.
نویسنده در تصحیح اثر سلمی، متن رساله را به ۱۶ بخش تقسیم کرده است که بخشهای اول و دوم، درباره مراحل اولیه عارف و بخشهای سوم تا ششم، درباره وظیفههای مرید و دیگر بخشها، درباره سیر صوفی هستند. وی در پایان این مقاله، گزارش فؤاد سزگین (زاده ۱۹۲۴م) محقق علوم اسلامی و مستشرق ترکی را درباره نسخههای خطی این رساله و نسخه مورد اعتمادش نقد کرده است.
برخی نظریات شیعه درباره اوضاع عالم پیش از طوفان نوح علیه السلام
کولبرگ در مقاله «برخی نظریات شیعه درباره اوضاع عالم پیش از طوفان نوح علیه السلام»۱ به صورت گسترده پیشینه شکلگیری شیعه و تفکرات آن را بیان کرده و در همین راستا، از احادیث اختصاصی شیعه و احادیث مشترک با اهل سنت درباره پیامبران گذشته بهویژه حضرت نوح علیه السلامو پیامبران الهیِ پیش از وی استفاده کرده است.
نگارنده در جایگاه پاسخ به پرسش از زمان و کیفیت وارد شدن اینگونه احادیث به منابع شیعه، ضمن اعتراف به دشواری این کار و امکان پیدایش این احادیث پیش از نیمه قرن دوم قمری، وجود شواهدی کافی برای پیدایی آن را در اواسط قرن دوم قمری پذیرفته است. اتان کولبرگ با برداشتی ناقص و بدون بررسی نظرها و متنهای گوناگون، از احادیثی که به شکلی، به نشانههای مشابه در آیینهای پیشین اشاره دارند، احتمال ارائه قرائت شیعی از این احادیث را بر مبنای متنهای مسیحی و یهودی - که از قبل، وارد میراث اسلامی شدهاند - بیان داشته است. وی