307
اسلام‌ پژوهی در اسرائیل

مروین زونیس، دانیل برومبرگ و مایکل ام. جی. فیشر شرکت داشتند. یکی از همایش‌های مهم دانشگاه عبری اورشلیم در حوزه مطالعات اسلامی، همایش بازشناسی هویت شیعه بوده است.

یوشیهیرو فرانسیس فوکویاما، فیلسوف و استراتژیست امریکایی در نیمه دهه ۱۳۶۰ شمسی و پس از پیروزی عملیات والفجر ۸ به کنفرانس «بازشناسی هویت شیعه» در اورشلیم رفت و نظریه مهندسی معکوس را برای فروپاشی تشیع در کشور جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد کرد. فرضیه فوکویاما این بود که اسلام شیعی (اسلام انقلابی) پدیده‌ای شبیه کمونیسم روسی و فاشیسم اروپایی است و در جهانی که موج سکولاریسم براساس الگوی توسعه و نوسازی لیبرال به سرعت پیشروی می‌کند، تنها باید ریشه بنیادگرایی را در ایران خشکاند تا زمینه برای بازی نهایی امریکا در جهان تک‌قطبی میسر شود. وی در این کنفرانس ‌گفت که شیعه پرنده‌ای است که افق پروازش خیلی بالاتر از تیرهای ماست؛ پرنده‌ای که دو بال دارد: یک بال سبز و یک بال سرخ. بال سبز شیعه، عدالت‌خواهی است که ریشه در مهدویّت دارد و بال سرخ آن شهادت‌طلبی است که ریشه در کربلا دارد و این دو، شیعه را فناناپذیر کرده است. این پرنده، زرهی به نام ولایت پذیری به تن کرده و قدرتش با شهادت دو چندان می‌شود. شیعه، عنصری است که هر چه او را از بین می‌برند، بیشتر می‌شود. فوکویاما در نقشه راه خود، دو گزاره را پیشنهاد داد و گفت در مهندسی معکوس ابتدا باید پروژه ولایت‌ستیزی را بسط داد تا پس از آن بتوان متعرض دیگر حریم‌های قدسیِ شیعیان شد، اما به موازاتش باید میل (سبک زندگی) ایرانیان را تغییر داد و رفاه‌طلبی را به جای شهادت‌طلبی نشاند.

روحانیت‌پژوهی

موضوع بسیاری از پژوهش‌های مرکزها و شخصیت‌های برجسته در اسرائیل در


اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
306

۱. «شیعه در تاریخ اسلام»، نوشته برنارد لوئیس۱؛

۲. «شیعیان دوازده امامی و اختلافات آنها با اهل تسنن»، نوشته دوین استوارت؛

۳. «مطالعات غرب در خصوص اسلام شیعی»، تألیف اتان کولبرگ؛

۴. «تشیع به روایت امام خمینی، نوعی ایدئولوژی انقلابی»، نوشته ماروین زونیس؛

۵. «شیعه، از مذهب تقیه تا صدور انقلاب»، نوشته دانیل برومبرگ؛

۶. «تعدیلاتی جدید در عقیده انتظار شیعه برای مهدی: مطالعه موردی (امام) خمینی»، نوشته زابینه اشمیتکه؛

۷. «نظریه فقهای شیعه اثناعشری درباره مرجعیت سیاسی و فقهی» نوشته ژوزف الیاش؛

۸. «بررسی کتاب اسلام شیعی»، نوشته ژوزف الیاش.

همچنین بعضی از مهم‌ترین کتاب‌های محققان اسلام‌پژوه در اسرائیل، بدین قرار است:

۱. شیعه امامیه با نگاه به سنت روایی آنان که مهم‌ترین تألیف ژوزف الیاش به شمار می‌رود؛

۲. اعتراض و انقلاب در اسلام شیعیان از مارتین کرامر که در سال ۱۹۸۷ به چاپ رسیده است.

کنفرانسی بین‎المللی با عنوان «تشیع، مقاومت و انقلاب» نیز از سوی دانشگاه تل‌آویو در سال ۱۹۸۴ (در میانه جنگ کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق و در اوج روحیه انقلابی ایران) برگزار شد. دانشمندان و متخصصان بزرگی از سراسر دنیا در این کنفرانس حضور داشتند و به بررسی ظرفیت‌های انقلابی تشیع در نقاط مختلف پرداختند. در این کنفرانس، اشخاصی مانند مارتین کرامر، برنارد لوئیس،

1.. برای جلوگیری از تکرار، فقط به بیان عنوان اثر و نویسندۀ آن بسنده شده است. خوانندگان گرامی می‎توانند اطلاعات کتاب‎شناختی کامل آثاری را که در ادامه معرفی می‎شوند، در فصل سوم و ذیل نام نویسندگان مقالات پیگیری کنند.

  • نام منبع :
    اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1315
صفحه از 334
پرینت  ارسال به