305
اسلام‌ پژوهی در اسرائیل

ترجمه، تصحیح، تعلیقه و... از روش نقادی نیز استفاده می‌شود و به صرف ترجمه یا گزارش بسنده نمی‌شود. انگیزه بسیاری از پژوهشگران اسلام‌پژوه در اسرائیل، نقد اسلام، مسلمانان، جوامع اسلامی، متون و منابع اسلامی است و این با ترجمه یا گزارش صرف منافات دارد.

زمینه‌های اسلام‌پژوهی در اسرائیل

تحقیقات و مطالعات اسلام‌شناسی استشراقی در اسرائیل، در زمینه‎های گوناگونی مانند مطالعات اسلامی و خاورمیانه، زبان و ادبیات عربی، مطالعات هندی، ایرانی و ارمنی، مطالعات آفریقایی و مطالعات خاور دور صورت می‌گیرند؛ ولی مهم‌ترین این زمینه‌ها بدین قرارند:

شیعه‌پژوهی

مراکز و شخصیت‌های فراوانی در حوزه شیعه، تشیع و موضوعات و مسائل مرتبط با آن، مشغول تحقیق و مطالعه استشراقی هستند.

در حوزه تاریخ تشیع، پروفسور اتان کولبرگ نخستین محققی است‏ که تنها به این موضوع پرداخته و به تربیت شاگردانی همت گمارده است. بخش عمده‎ای از موضوعاتی که او در این زمینه پژوهیده، در اثری با عنوان عقیده و فقه در تشیع امامی منتشر شده است. از وی مقالات چندی نیز به فارسی‏ ترجمه شده که به طور عمده صبغه کلامی و تاریخی دارند. از جمله مقالات درخور توجه وی در حوزه مرجعیت‌‌پژوهی، جامعه و امام در عصر غیبت است. اتان کولبرگ، اثری کتاب‌‌شناسانه در باب فقیه برجسته شیعی، ابن‌‎طاووس نگاشته که با عنوان کتابخانه ابن‌‎طاووس (ترجمه رسول جعفریان و سید علی‌ قرائی) به فارسی ترجمه شده است.

برخی از مهم‌ترین مقالات محققان اسرائیلی در زمینه شیعه و تشیع بدین قرارند:


اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
304

منابع اسلام‌پژوهی در اسرائیل

در تحقیقات و مطالعات استشراقی درباره اسلام و فرقه‌های اسلامی در اسرائیل، اغلب از منابع معینی بهره برده می‌شود. به تعبیر روشن‎تر، غالباً در تحقیقات استشراقی اسلام‌پژوهی، کمتر از منابع شیعه و تشیع استفاده می‌گردد و ظرفیت اصلی و حداکثری منابع، به سمت مصادر و مآخذ اهل سنت و دیگر فرقه‌های اسلامی سوق داده می‌شود.

همین مسئله، به محرومیت مستشرقان اسلام‌پژوه از بسیاری منابع معتبر و اصیل اسلامی می‎انجامد و سبب می‎شود که در تحلیل، بررسی، شناخت و ارزیابی مطالب، خروجی مطلوبی به دست نیاید.

عدم استفاده از منابع شیعه در مطالعات استشراقی اسلام‌شناسی، دلایل و عوامل گوناگونی دارد که برخی از مهم‌ترین آنها، عدم دسترسی بسیاری از آنان به منابع شیعه، سیاه‌نمایی برخی از قدرت‌های غربی و غرض‌ورزی برخی از مستشرقان اسلام‌پژوه است.

اصول اسلام‌پژوهی در اسرائیل

لزوم تحقیق تاریخی در متون اسلامی

به طور غالب، بسیاری از مراکز و شخصیت‌های اسلام‌پژوه در اسرائیل، با رویکرد تحقیق تاریخی به مطالعه و پژوهش در متون اسلامی (اعم از قرآن کریم، احادیث و...) می‌پردازند.

لزوم نقد متون اسلامی

در مطالعات و تحقیقات اسلام‌پژوهی و اسلام‌شناسی در اسرائیل، معمولاً در کنار

  • نام منبع :
    اسلام‌ پژوهی در اسرائیل
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1217
صفحه از 334
پرینت  ارسال به