ساختار کتاب معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی
به طور خلاصه کتاب معناشناسی شناختی در کاربست متون وحیانی به نوعی کاربردسازی و رفع نواقص آثار پیشین بهویژه کتاب ارزشمند معناشناسی شناختی قرآن است. این اثر مبانی نظری و قواعد را در دو بخش ساخت معنا و کشف معنا از یکدیگر تفکیک کرده است. بخش اول به مباحث ساخت معنا اختصاص یافته و بخش دوم به مباحث کشف معنا. در بخش ساخت معنا و در فصل ابتدایی آن به معرفی اصول و مبانی معناشناسی شناختی پرداخته و آنها را با اصول و مبانی مطرح در تفسیر آیات قرآن و فهم معانی روایات بررسی کرده است؛ یعنی برای اینکه ببینیم آیا این اصول و مبانی معناشناسی شناختی با اصول فهم آیات و روایات تعارضی دارند یا خیر، آنها را با یکدیگر به سنجش گذاشتهایم. همچنین کوشیدهایم شبهاتی را که درباره بهکارگیری قواعد معناشناسی شناختی در آیات و روایات مطرح شده، پاسخ دهیم و نظریه اصلی معناشناسی شناختی را که «مفهومسازی» است در استنباط آیات و روایات به نمایش بگذاریم.
در بخش دوم به معرفی قواعد کاربردی در استنباط از آیات و روایات پرداختیم. افزودههایی نیز بر این قواعد داشتهایم؛ یعنی آنگونه که این قواعد در کتابهای زبانشناسی فقط معرفی شدهاند، تنها به معرفی آنها بسنده نکردهایم، بلکه به بسط و گسترش آن نیز همت گماشتیم. همچنین کوشیدهایم این قواعد، نوعی بومیسازی به همراه داشته باشند.
با بررسی برخی آیات و روایات با این روش معناشناسی نشان دادهایم که میتوان این قواعد را در کشف معنا از آیات قرآن و روایات به کار گرفت. در بخش کشف معنا ابتدا مقدمهای درباره متن به نگارش درآمده و در فصل دوم