21
میراث تفسیری حسین بن سعید اهوازی

مقدّمه تحقیق

از آن زمان که پیامبر خدا صلی الله علیه و اله آیات نور را برای مردم به ارمغان آورد، به نشر و گسترش آموزه‏های قرآن، توجّه و اهتمام گردید. پیامبر صلی الله علیه و اله خود در مقام نخستین آموزگار کتاب وحی، به آموزش کلام الهی پرداخت و معارف آن را در میان مردمان نشر ‏داد. او پس از چندی، در کلامی بلند، اهل بیت خود را هم‏پایه قرآن معرّفی فرمود و امّت اسلامی را به چنگ زدن به دامان آنان امر نمود. از آن پس، برای همگان روشن شد که اهل بیت پیامبر با قرآن هستند و قرآن با اهل بیت علیهم السلام است. آنها دانستند که کتاب زندگانی بشر، در سایه تعالیم معلّمان حقیقی آن، روشنگر خواهد بود و بشر برای فهم دقایق آیات و رموز هدایت، راهی جز تمسّک به دامان اهل بیت علیهم السلام و بهره‏گیری از کلام آنان ندارد.

سفارش پی در پی در باره پیوند قرآن و سنّت، سبب شد که یاران اهل بیت‏ علیهم السلام به آموزه‏های قرآنی امامان علیهم السلام توجّه ویژه پیدا کنند. آنان با گردآوری روایات تفسیری در قالب کتاب‏های اوّلیه تفسیر، نخستین گام‏ها را در حوزه نگارش‏های تفسیری برداشتند و بدین ترتیب، با همّت عالمانِ آگاه به جایگاه حدیث در فهم قرآن، مصادر اوّلیه تفسیر سامان یافت.

آنچه پرداختن به منابع تفاسیر روایی را مهم و ضروری می‏سازد، اهمیّت و ارزشی است که سنّت و میراث حدیثی در رسیدن به فهم درست از آیات الهی دارد. از سوی دیگر، شناخت مصادر اوّلیه در حوزه تفسیر، در مستندسازی دیدگاه‏های مفسّران در طول تاریخ، نقشی بسزا دارد. در حقیقت، منابع تفسیری موجود در قرن‏های اوّل تا سوم هجری، پشتوانه تفسیر شیعه‏اند و از این جهت، دستیابی به آنها اهمیّت دارد. متأسّفانه با


میراث تفسیری حسین بن سعید اهوازی
20

«کتاب التفسیر» پیش رو، بخشی از میراث قرآنی مفقود حسین بن سعید اهوازی،از راویان بزرگ و پرکار شیعی می باشد. وی از عالمان قرن سوم و از محدثان مؤثّر در انتقال معارف دینی و اندیشه‏های شیعی از مدرسه کوفه به مدرسه قم است. احیای این اثر ارجمند و بازسازی آن از روایات برجای مانده و پراکنده در کتاب‏های کهن حدیث و تفسیر، توفیقی گرانسنگ است که نصیب روحانی والا و گرامی، حجة الاسلام سیدحسین‏ فلاح‏زاده و همسر مکرمه‏شان گشت و با نظارت و پیگیری گروه احیا و بازسازی متون تفسیری در پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام به انجام رسید. با تدوین کتاب حاضر، بخشی دیگر از روایات قرآنی - تفسیری قرن دوم و سوم در حوزه قرآن تبیینی و قرآن شناسی در دسترس قرآن پژوهان قرار می‏گیرد تا بخشی از اندیشه‏‏ورزی و کوشش‏های علمی شیعه در ساحت قرآن کریم نمایان شود.

گروه احیا و بازسازی متون تفسیری

پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام

  • نام منبع :
    میراث تفسیری حسین بن سعید اهوازی
    سایر پدیدآورندگان :
    صدیقه سادات میردامادی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1039
صفحه از 336
پرینت  ارسال به