منابع کتاب التفسیر
حسین بن سعید علاوه بر شاگردی و مصاحبت سه امام معصوم (امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام) نزد بسیاری از شاگردان بزرگ امام صادق، امام کاظم و امام رضا علیهم السلام نیز به کسب حدیث، فقه، تفسیر قرآن، اخلاق و دیگر معارف پرداخته است. او بیشتر روایات تفسیری خویش را از شماری محدّثان نقل نموده است که در میان آثارشان، کتابی با عنوان تفسیر به چشم نمیخورد. حتّی در میان کتابهایی که حسین بن سعید، در طریق نقل آنها قرار دارد، کتابی با عنوان تفسیر نیافتیم. به نظر میرسد او روایات تفسیری خویش را با حضور در نزد برخی اساتید و سماع از ایشان فرا گرفته است. از این رو، باید دانستههای تفسیری این افراد را منبع تفسیر حسین بن سعید به شمار آورد.
بیشتر روایات تفسیری حسین بن سعید، از اساتید زیر نقل شده:
یک. نضر بن سُويد: نضر بن سويد صيرفى، اهل کوفه و فردی ثقه و صحيح الحديث است.۱ شیخ طوسی از او در میان اصحاب امام كاظم علیه السلام نام میبرد.۲ دارای كتابی به نام «النوادر» است و جماعتی آن را نقل نمودهاند.۳ نام او در اسناد احادیث کتب اربعه حدود ۷۲۶۴ بار آمده۵ و نزدیک به ۷۴ مورد از احادیث تفسیری حسین بن سعید، به نقل از اوست.
دو. فضالة بن ايّوب: فضالة بن ايّوب اَزدی از اعراب اصیل، ساکن اهواز و به گفته نجاشی در حديثش ثقه و در دينش مستقيم و از اصحاب امام کاظم علیه السلام است.۶ شیخ طوسی علاوه بر امام کاظم علیه السلام او را در شمار اصحاب امام رضا علیه السلام و فردی ثقه
1.. ر.ک: رجال النجاشی: ص ۴۲۷ ش ۱۱۴۷.
2.. ر.ک: رجال الطوسی: ص ۳۴۵ ش ۵۱۴۷.
3.. ر.ک: رجال النجاشی: ش ۱۱۴۷.
4.. ۵۰۹ روایت با عنوان «نضر بن سوید» و ۲۱۷ روایت با عنوان «نضر».
5.. ر.ک: معجم رجال الحدیث: ج ۲۰ ص ۱۶۴ ش ۱۳۰۶۷ و ص ۱۶۷ ش ۱۳۰۷۴.
6.. ر.ک: رجال النجاشی: ص ۳۱۱ ـ ۳۱۰ ش ۸۵۰.