در نگاه وحیانی اعتقاداتی که میتواند انگیزش کافی برای اقدام به مسئولیتهای اجتماعی را تأمین کند، عبارتاند از:
۱. معادباوری
اصل معاد بعد از اصل توحید بزرگترین اصل حاکم بر رفتارهای آدمی در جامعه اسلامی است. از نگاه یک باورمند به معاد، رفتارهای آدمی تا آخرین لحظه عمر دنیوی ثبت و ضبط میگردد و در دنیایی دیگر مورد محاسبهٔ دقیق قرار خواهد گرفت؛ بنابراین هر گونه دشواری که در راه انجام مسئولیتپذیری اجتماعی متحمل شود، پاداش خواهد داشت؛ چنانکه هر غفلتی در انجام واجبات اجتماعی صورت گیرد بازخواست خواهد داشت. بنابراین چنین اعتقادی دو نوع تأثیر ایجابی دارد: تأثیر تشویقی (بشارتی) به انجام مسئولیتهای اجتماعی و تأثیر هشداری (انذاری) نسبت به ترک مسئولیتپذیری.
به نظر میرسد معادباوری محکمترین عامل انگیزشی در تحقق، دوام و جهتدهی مسئولیتپذیری اجتماعی است و حتی ایمان به مبدأ بدون ایمان به معاد، ضمانت اجرای فراگیری نخواهد داشت؛ چون وقتی کسی تمامی فرصت لذتجوییاش منحصر در همین دنیا باشد، چرا ایثار کند؟ چرا منافع خود را بر جامعه و منافع جمعی ترجیح ندهد؟ چرا با هر وسیلهای به دنبال منفعت خود نباشد؟
چنین شخصی دیگرخواهی را تاجایی میپسندد که منافع شخصی او را تأمین کند و مثلاً حس محبوب بودن یا حس شهرتطلبیاش را ارضا نماید، یا حداکثر تا جایی دیگرخواهی را مد نظر قرار میدهد که منافع فردی او خدشهدار نگردد.
دنیاطلبی و خودخواهی - ولو با نابودی دیگران و له شدن دیگر اقشار جامعهٔ محلی یا جامعه جهانی - برای معادناباوران امری عادی است؛ چراکه تمام آمال آنها در همین دنیا خلاصه میشود و دلیلی منطقی و عقلانی برای ترجیح دیگران نمیبینند.
اما این حرص بیانتهای نهفته در خودخواهی در کشاکش محدودیتهای دنیا، آنان را سرگشته و حیران میکند و ناخواسته گرفتار آن چیزی میشوند که تمام عمر از آن فرار