انسانها دغدغه داشته باشد. بنابراین میتوان گفت: مسئولیتپذیری اجتماعی، نوعی دغدغهمندی است که شخص را بر آن میدارد که در برابر سعادت و رفاه جامعه و دیگر انسانها بیتفاوت نباشد و به تکالیف اجتماعی که بر عهده اوست اهتمام ورزد.
دغدغه اجتماعی در عمل دارای دو بخش مهم است: یکی اهتمام به نیازهای دیگر انسانها و جامعه و دیگری مشارکت و حضور مؤثر در صحنههای اجتماعی و تعیین سرنوشت جمعی. بنابراین میتوان به شکل خلاصه مفهوم مسئولیتپذیری اجتماعی را به معنای «مهارت هدایت نگرش، احساس و رفتار برای بهبود سعادت و رفاه همنوعان و حضور مؤثر در صحنههای اجتماعی» دانست.
نکته قابل توجه در این تعریف، مهارت بودن مسئولیتپذیری اجتماعی است؛ یعنی امری که دارای نوعی پایدار و سهولت در بروز باشد؛ وگرنه ممکن است در یک مورد شاهد رفتار مسئولانه اجتماعی باشیم ولی نتوان شخص را دارای فضیلت مسئولیتپذیری اجتماعی محسوب کنیم.
همچنین باید گفت مسئولیتپذیری اجتماعی تنها دارای بعد احساسی نیست، بلکه مشتمل بر بعد نگرشی و رفتاری نیز هست؛ یعنی شخص افزون بر احساس تعهدی که نسبت به دیگران و حضور اجتماعی دارد باید دارای باورها و رفتارهای دیگرگرا نیز باشد تا به این ترکیب متصف شود.
گفتنی است مسئولیتپذیری اجتماعی به عنوان فضیلتی اخلاقی ـ رفتاری که سبب میشود شخص نسبت به آنچه پیرامون او میگذرد بیتفاوت نباشد، دارای معادلی مصطلح در قرآن یا حتی روایات نیست اما مفهوم آن در بسیاری از آیات وجود دارد.
ب - شاخصهای مسئولیتپذیری اجتماعی قرآنی
مسئولیتپذیری اجتماعی مورد نظر قرآن که ما از آن به مسئولیتپذیری اجتماعی قرآنی (یا با اختصار «مساق») تعبیر میکنیم دارای ویژگیهای خاصی است که آن را منحصر به فرد میگرداند و زمینه مقایسه آن با دیگر رویکردها را فراهم میکند. این ویژگیها عبارتاند از: