مسئولیت قبل از اقدام به تکالیف وجود دارد و سبب اقدام به آن میگردد. مراد از مسئولیت پسینی یعنی مسئولیت نسبت به گذشته و پاسخگویی نسبت به اقدام یا عدم اقدامی که مربوط به گذشته میشود.۱
ب - معنای حاصل مصدری
مسئولیت به معنای حاصل مصدری عبارت است از امری که فرد نسبت به آن باید پاسخگو باشد، و از او درباره آن پرسش میشود. مسئولیت در این معنا، دو معادل دارد: یکی وظیفه و تکلیف۲ و دیگری شغل، منصب و پست.۳ معنای دوم، مسبوق به حق انتخابِ مسئولیت است و شخص آزاد است آن را قبول کند یا رد نماید، اما بعد از قبولِ این مسئولیت اختیاری، مسئولیتهایی اجباری (وظایف و تکالیف) متوجه او میشود.
گفتنی است «مسئولیت» (در هر دو معنای مصدری یا حاصل مصدری) ملازم قوهای سؤالکننده است که مقوّم آن است و مسئولیت را ایجاد میکند. اگر هیچ نیرویی قدرت سؤال از انسان را نداشته باشد، مسئولیت به وجود نمیآید. البته لازم نیست این قدرت سؤالکننده همیشه بیرونی باشد، ولی وجود آن برای مفهوم پیداکردن مسئولیت ضروری است.
تنوع مسئولیت از آن روست که سؤالکننده (سائل) و مسئولیتخواه (مطالبهگر)، یا خدا و دین است که از آن به مسئولیت الهی و دینی تعبیر میشود؛ یا وجدان و فطرت آدمی است که از آن به مسئولیت اخلاقی یاد میشود. همینطور گاه انسان نسبت به خویشتن خویش، مسئولیتهایی دارد که آن را مسئولیت فردی میخوانند و یا خواهان، قانون است و سرانجام گاه خواهان و سؤالکننده اجتماع و جامعه است.۴
1.. ر.ک: زیمرمن، مجموعه مقالات فلسفه اخلاق برگرفته از دایرة المعارف لارنس بکر، ج۱، ص ۹۷.
2.. duty
نظیر: «ما در برابر فقرا مسئولیت داریم». تکالیف یک فرد عبارت است از اموری که انتظار میرود او به سبب موقعیت خاصی که در آن قرار گرفته، انجام دهد. (مادرسیل، دانشنامه فلسفه اخلاق، ص۳۰۷). بنابراین منظور از تکالیف اجتماعی در این نوشتار اعم از واجبات شرعی که جنبه اجتماعی دارند است و شامل مستحبات شرعی که جنبه اجتماعی دارند نیز میشود.
3.. نظیر: «مسئولیت وزارت به او سپرده شد».
4.. وطن دوست، مسئولیتپذیری و مسئولیت گریزی، ص۱۱.