ج - تبیین کارکردهای کلان
اگر با هدف پیبردن به فلسفه تشریع مسئولیتهای چهل و دوگانه اجتماعی، ذیل شش سرفصل کلی، به دقت و مطالعه در این عناوین و موضوعات بپردازیم چند کارکرد کلی مشهود و قابل شناسایی است که گاه جزئیات آنها مشترک است ولی از دریچههای مختلف مورد نگرش واقع شدهاند. این کارکردهای کلی عبارتاند از:
۱. حل آسیبهای اجتماعی
عناوین ویژهای که در مساق مورد اهتمام است، به شکل اطمینانبخشی ذهن را به این سمت میبرد که غرض اولیهای که در پس این مسئولیتهای خاص وجود دارد رها کردن جامعه از آسیبهایی است که ممکن است دامنگیر هر جامعهای شود.
در فصل چهارم هنگام بررسی تکتک مسئولیتهای قرآنی (در بسیاری از موارد) به نقش آسیبزدای آنها پرداخته شد. مجموعه این تأملات نشان داد که این مسئولیتها فهرست بلندی از آسیبها را هدف گرفتهاند که در مدل قرآنی بیست و شش مورد آن ملاحظه میشود.
درباره دستهبندی این موارد شاید بتوان الگوهای مختلفی ارائه کرد، اما به نظر میرسد میتوان از خود قرآن کمک گرفت و یک طبقهبندی قرآنی نیز به مدل افزود.
در قرآن کریم به فراوانی از جامعه بنیاسرائیل سخن گفته و جزئیاتی از رفتارهای اجتماعی آنان مطرح شده است تا آموزههای اجتماعی لازم برای جامعه اسلامی در این گزارشها گوشزد شود و آنچه لازم است مسلمانان دریابند و سعادت آنان را تأمین کند، در اختیارشان قرار گیرد.
خداوند در سوره مائده برنامه جامعی را که به بنیاسرائیل داده بود گزارش میکند:
(وَلَقَدْ أَخَذَ اللَّهُ مِیثاقَ بنیاسرائیل وَبَعَثْنا مِنْهُمُ اثْنَی عَشَرَ نَقِیباً وَقالَ اللَّهُ إِنِّی مَعَکُمْ لَئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلاةَ وَآتَیتُمُ الزَّکاةَ وَآمَنْتُمْ بِرُسُلِی وَعَزَّرْتُمُوهُمْ وَأَقْرَضْتُمُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً لَأُکفِّرَنَّ عَنْکُمْ سَیَئاتِکُمْ وَلَأُدْخِلَنَّکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ؛۱