خدا آنان را به دست شما عذاب و رسوایشان کند و شما را بر ایشان پیروزی بخشد و دلهای گروه مؤمنان را خنک گرداند * و خشم دلهایشان را ببرد). یعنی خداوند خواستار تنبیه و خوار شدن سردمداران کفر و آسودگی و آرامش برای اهل ایمان است؛ اما چنین اراده نکرده است که دشمنان اسلام خودبه خود ذلیل شوند بلکه ارادهاش بر آن است که با مبارزه و دفاع مستحکم مسلمانان دشمنان آنان به اذن و امداد الهی خوار و ذلیل گردند تا دیگر جرئت به رهاندازی جنگ با مسلمانان را نداشته باشند.
ب - تصفیه امت اسلامی
جهاد از دیدگاه قرآن زمینهای عملی برای محک زدن ایمان واقعی از ایمان ادعایی است و اینجاست که باطن افراد آشکار میشود و امت اسلامی افراد سست یا منافق را خواهند شناخت.
بنابراین در نگاه وحیانی یکی از اهداف تبعی مسئولیتهای مبارزاتی شناخت صدق ایمان است؛ چراکه جهاد عرصهای دشوار و نیازمند نثار ارزشمندترین داراییهاست.
خداوند درباره این غرض جهاد میفرماید: (وَأَنْزَلْنَا الْحَدیدَ فیهِ بَأْسٌ شَدیدٌ وَمَنافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیبِ؛۱ و آهن را نازل کردیم که در آن نیروی شدید و منافعی برای مردم است، تا خداوند بداند چه کسی او و رسولانش را یاری میکند بیآنکه او را ببینند).
طبق بیان این آیه خداوند سازوبرگ جنگ را در اختیار بشر قرار داد و او را مکلف ساخت که در برابر دشمنان دین و رسالت بایستد تا روشن شود چه کسی واقعاً اهل یاری خدا و رسول اوست و حاضر است در این راه جانفشانی کند.
همچنین در آیهای دیگر میفرماید: (وَما أَصابَکُمْ یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ فَبِإِذْنِ اللَّهِ وَلِیَعْلَمَ الْمُؤْمِنِینَ * وَلِیَعْلَمَ الَّذِینَ نافَقُوا؛۲ و آنچه به شما رسید روزی که [در احد] آن دو گروه با هم برخورد کردند، به اذن خدا بود [تا شما را بیازماید] و مؤمنان را معلوم بدارد؛ * همچنین کسانی را که دو رویی نمودند [نیز] معلوم بدارد).